Kamerstuk 33750-IV-24

Rapport Veiligheidsbeeld BES-eilanden 2013

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 16 januari 2014
Indiener(s): Opstelten (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-IV-24.html
ID: 33750-IV-24

Nr. 24 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 januari 2014

Graag bied ik u hierbij aan het rapport Veiligheidsbeeld BES-eilanden 2013 Criminaliteit, regelovertreding en overlast op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, dat is opgesteld door de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee in opdracht van de procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba1.

Doel van het onderzoek was inzicht te verkrijgen in Criminaliteit, regelovertreding en overlast, ter ondersteuning van de aanpak op het niveau van de strategische besluitvorming.

De centrale vraag in dit onderzoek is: Wat zijn naar verwachting de toekomstige ontwikkelingen van de veiligheidsproblematiek op Bonaire, Sint Eustatius en Saba?

De thema’s die aan de orde komen, zijn: mensensmokkel en mensenhandel, geweldscriminaliteit, vermogenscriminaliteit, fraude en witwassen, integriteitsschendingen, milieudelicten en milieuovertredingen, handel in en gebruik van verdovende middelen, en overtredingen en overlast in het publieke domein.

Het Openbaar Ministerie van de BES heeft in zijn Jaarplan de volgende zaken prioriteit gegeven:

  • A. Bestrijding van de veelvoorkomende en middencriminaliteit op Bonaire, St. Eustatius en Saba:

    • 1. Geweldscriminaliteit (incl. zeden en straatroven)

    • 2. Jeugdcriminaliteit

    • 3. Woning- en bedrijfsinbraken.

  • B. Bestrijding georganiseerde criminaliteit:

    • 1. drugssmokkel

    • 2. mensenhandel en mensensmokkel

    • 3. corruptie, m.n. in het bestuur.

Deze prioriteiten sluiten naar mijn mening goed aan bij de bevindingen van het rapport.

Met de gezaghebbers, het Openbaar Ministerie BES en de Korpschef BES is in het beheersoverleg van 24 november jl. overeengekomen dat deze prioriteiten ook terugkomen in het Jaarplan 2014 van het Korps Bonaire, Sint Eustatius en Saba en daarbij zal ook ingezet worden, met steun van de gezaghebbers, op voortzetting van de ketenbrede en preventieve aanpak.

Inmiddels kan ik aan het rapport, waarvan de inhoud gebaseerd is op de situatie van een jaar geleden, toevoegen dat sindsdien door het korps diverse (personele) maatregelen genomen zijn waardoor de opsporing verbeterd wordt: op de Bovenwinden is 1 fte permanent toegevoegd voor de opsporing en de informatiepositie van het Korps BES en de informatie-uitwisseling met KMar en RST zullen verbeterd worden, met name met betrekking tot mensenhandel, grensoverschrijdende en lokale handel in verdovende middelen en witwassen.

In de geplande evaluatie van het inrichtingsplan van het KPCN in de eerste helft van 2014 wordt bezien hoe de recherchefunctie op de bovenwinden permanent geborgd kan worden.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten