Kamerstuk 33750-IV-19

Voortgangsrapportages Sint Maarten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 18 december 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-IV-19.html
ID: 33750-IV-19

Nr. 19 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2013

Hierbij bied ik u, zoals gebruikelijk, de meest recente uitvoerings- en voortgangsrapportages aan over de plannen van aanpak van Sint Maarten1. In deze brief ga ik kort in op de bevindingen van de Voortgangscommissie Sint Maarten.

De Voortgangscommissie beschouwt het verbeterplan van de afdeling Juridische Zaken als geslaagd en doet daarom de aanbeveling dit plan van aanpak te beëindigen. Ik heb aan de minister-president van Sint Maarten voorgesteld om dit advies over te nemen.

Het aantal plannen van aanpak van Sint Maarten komt daarmee op vijf: Korps Politie, Gevangenis, Landsrecherche, Burgerzaken en ministerie van VROMI. De laatste rapportages van de Voortgangscommissie maken melding van belangrijke vorderingen. Zo is de infodesk van het Korps Politie inmiddels operationeel en zoekt de minister van Justitie aansluiting bij de gemeenschappelijke ICT-voorziening. De noodzakelijke renovatie van de gevangenis is in uitvoering en voor de Landsrecherche is de nodige werving in gang gezet. Tot slot meldt de Voortgangscommissie dat het ministerie van VROMI en de afdeling Burgerzaken grote voortgang hebben geboekt bij het wegwerken van achterstanden op het gebied van vergunningen respectievelijk de basisadministratie.

Wel heb ik uitdrukkelijk de aandacht van de minister-president van Sint Maarten gevraagd voor enkele knelpunten die de Voortgangscommissie terugkerend signaleert. Ik doel met name op het herhaaldelijk uitstellen van formalisering van functieboeken en formatieplannen bij politie en gevangenis, evenals de ontoereikende personele bezetting van deze organisaties.

De Voortgangscommissie zal in de eerstvolgende rapportage per plan van aanpak aangeven welke stappen nog ondernomen moeten worden alvorens geadviseerd kan worden de plannen te beëindigen. Hierover zal ik vervolgens het gesprek aangaan met de minister-president van Sint Maarten.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk