Kamerstuk 33683-11

Amendement van het lid Van Gerven waarin wordt voorgesteld de hoogte van de bestuursrechtelijke premie in de wet op te nemen en vast te stellen op 115% van de gemiddelde nominale premie

Dossier: Wijziging van de Zorgverzekeringswet en de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet in verband met verbetering van de maatregelen bij niet-betalen van de premie en de bestuursrechtelijke premie en enkele andere wijzigingen (verbetering wanbetalersmaatregelen)

Gepubliceerd: 3 maart 2014
Indiener(s): Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33683-11.html
ID: 33683-11
Wijzigingen: 33683-37

Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 3 maart 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, wordt artikel 18d als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De verzekeringnemer is vanaf de eerste dag van de maand volgende op de maand waarin het College zorgverzekeringen de melding, bedoeld in artikel 18c, heeft ontvangen, aan dat college een bestuursrechtelijke premie verschuldigd van 115% van de gemiddelde nominale premie.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald hoe de gemiddelde nominale premie, bedoeld in het eerste lid, jaarlijks wordt berekend.

Toelichting

In het wetsvoorstel wordt voorgesteld de bestuursrechtelijke premie vast te stellen bij ministeriele regeling. Indiener stelt voor de hoogte van de bestuursrechtelijke premie in de wet op te nemen en vast te stellen op 115% van de gemiddelde nominale premie. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald hoe de gemiddelde nominale premie jaarlijks wordt berekend. Bij deze berekening wordt uitgegaan van de premie betaald door alle verzekerden, dus inclusief verzekerden met collectiviteitskortingen. Met het amendement wordt de opslag ten opzichte van het nu geldende percentage gehalveerd (van 30% naar 15%). Hiervoor kiest de indiener omdat niet mag worden verwacht dat door iemand die in schulden verkeert een hoge opslag wordt betaald, dit brengt de betreffende verzekerde alleen maar verder in de problemen.

Van Gerven