Kamerstuk 33605-VI-4

Memorie van toelichting

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Veiligheid en Justitie 2012

Gepubliceerd: 15 mei 2013
Indiener(s): Opstelten (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33605-VI-4.html
ID: 33605-VI-4

Nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikelen 1 tot en met 3

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij wet vastgesteld en derhalve ook bij wet gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2012 wijzigingen aan te brengen in de departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Alle uitgaven en ontvangstenmutaties groter dan € 5,0 mln. worden toegelicht. Voor de verplichtingmutaties is alleen een aanvullende aparte toelichting opgenomen als er sprake is van een opmerkelijk verschil met de uitgavenmutaties.

De minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

B. BEGROTINGSTOELICHTING

Beleidsartikelen

  • 12 Rechtspleging en rechtsbijstand

  • 13 Rechtshandhaving en criminaliteitsbestrijding

  • 14 Jeugd

  • 21 Contraterrorisme- en nationaal veiligheidsbeleid

  • 23 Veiligheidsregio’s en politie

  • 25 Veiligheid en bestuur

  • 29 Inspectie openbare orde en veiligheid

Niet beleidsartikelen

  • 91 Apparaatsuitgaven Kerndepartement

  • 92 Nominaal en onvoorzien

  • 93 Geheim

12 Rechtspleging en rechtsbijstand

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2012 € 0,5 mln. meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 1,2 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 13,8 mln. lager dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Ontvangsten

  • De tegenvaller op de ontvangsten is voornamelijk te wijten aan lagere griffieontvangsten. Op het onderdeel «Slagvaardig en kwalitatief» is hierdoor € 11,5 mln. minder ontvangen.

    De reden is dat er minder zaken zijn ingediend dan waar rekening mee was gehouden.

13 Rechtshandhaving en criminaliteitsbestrijding

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2012 € 50,7 meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 17,2 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 111,3 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

  • Het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader zijn voor € 8,0 mln. verhoogd als gevolg van dienstverlening aan o.a. Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De kosten worden d.m.v. facturering in rekening gebracht waardoor ook het ontvangstenkader wordt verhoogd.

  • Op het onderdeel Rechtshandhaving doet zich een meevaller voor van per saldo € 8,8 mln. omdat de projecten Onder Architectuur (POA) en de Innovatie agenda rechtspraak zijn uitgesteld.

  • Er is een tegenvaller bij de gerechtskosten van € 5,4 mln. omdat de uitvoeringskosten van deze wet in 2012 hoger zijn uitgevallen dan geraamd.

  • Het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader zijn verhoogd met € 51,7 mln. Het betreft de comptabele verantwoording van de ontvangen vergoeding voor administratiekosten bij boeten en transacties. Deze ontvangsten zijn beschikbaar gesteld aan het Centraal Justitieel Incassobureau ter dekking van de gemaakte kosten.

  • De evaluatie van de WET VPS heeft geen doorgang gevonden waardoor € 3,3 mln. niet is besteed.

  • Het Schadefonds Geweldsmisdrijven (SGM) heeft minder tegemoetkomingen uitgekeerd dan verwacht. Hierdoor is een meevaller van € 2 mln. ontstaan.

Verplichting

  • In 2012 zijn vanwege bestuurlijke afspraken voor circa € 13,6 mln. aan verplichtingen (Gemeenschappelijk Hof in het Caribisch deel van het Koninkrijk, Noodopvang slachtoffers, subsidie Riec/Liec, Uitrol L6S0, OM) vastgelegd die oorspronkelijk geraamd waren voor 2013.

  • Het budget op de bijdrage aan Europol /Eurojust is in 2012 met € 5,7 mln. verhoogd met de eindejaarsmarge, waarvan de verplichting reeds in 2011 is aangegaan.

  • Op het onderdeel reclasseringsorganisaties is het verplichtingenbudget met € 10 mln. verlaagd omdat de subsidiebijdrage voor 2013 wegens een opgelegde taakstelling in 2012 is verlaagd.

  • De subsidiebrief 2013 voor € 23,3 mln. aan Slachtofferhulp Nederland (SHN) is als verplichting vastgelegd in 2012.

  • Het resterende bedrag heeft grotendeels betrekking op lagere uitgekeerde tegemoetkoming uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Ontvangsten

  • Het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader zijn voor € 8,0 mln. verhoogd als gevolg van dienstverlening aan o.a. Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De kosten worden d.m.v. facturering in rekening gebracht waardoor ook de ontvangstenkader wordt verhoogd.

  • Op het onderdeel «tenuitvoerlegging strafrechtelijke sancties» doet zich een meevaller voor van € 47,1 mln. door hogere ontvangsten uit boetes van met name de snelheidsovertredingen en opgelegde sancties voor onverzekerd rijden (30 WAM). De toename van het aantal snelheidsovertredingen kan worden toegeschreven aan de hogere operationaliteit van de bestaande trajectcontrolesystemen en het nieuwe trajectcontrolesysteem op de A2.

  • Het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader zijn verhoogd met € 51,7 mln. Het betreft de comptabele verantwoording van de ontvangen vergoeding voor administratiekosten bij boeten en transacties. Deze ontvangsten zijn beschikbaar gesteld aan het Centraal Justitieel Incassobureau ter dekking van de gemaakte kosten.

  • Daarnaast is een meevaller ontstaan van circa € 3,7 mln. vanwege een lagere vaststelling van de subsidie aan de reclasseringsorganisaties over 2011 omdat de productie lager is uitgevallen dan vooraf was begroot. Deze gelden zijn in 2012 teruggestort aan VenJ.

14 Jeugd

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2012 € 2,9 minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 402,4 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 10,1 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Verplichtingen

  • De hogere verplichtingenstand is te verklaren doordat de verplichtingen voor 2013 aan o.a het Halt Bureau en de Bureaus jeugdzorg- en jeugdreclassering in de verplichtingenadministratie zijn opgenomen.

Ontvangsten

  • In 2012 is € 2,9 mln. ontvangen van het UWV. Het betreft zwangerschapsuitkering voor opgenomen zwangerschapsverlof van medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming in voorgaande jaren. Dit betreft een incidentele meevaller.

  • De afdracht van de geïnde ouderbijdragen voor € 2,9 mln. moet nog worden overgeboekt aan VWS.

  • In 2012 is voor € 2,6 mln. aan subsidievoorschot uit het jaar 2011 afgerekend en ontvangen.

21 contraterrorisme- en nationaal veiligheidsbeleid

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2012 € 3,5 minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 14,2 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,3 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

  • Het verplichtingen- en kasbudget «brandweer en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen rampen (GHOR)» is voor € 7 mln. overgeheveld naar artikel 23. Het betreft een technische mutatie.

  • Een bedrag van € 7,3 mln. is meer uitgeven dan geraamd. Dit wordt voor € 2,2 mln. veroorzaakt door het samenvoegen van de organisatieonderdelen Nationale Veiligheid (NV), Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) en Govcert. Daarnaast is € 2,4 mln. meer uitgegeven aan de interdepartementale rijkscrisisuitwijk dan aanvankelijk geraamd. Ook is voor € 2,4 mln. extra uitgegeven voor investeringen op het gebied van beveiliging

23 veiligheidsregio’s en politie

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2012 € 29,8 meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 535 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn

€ 0,4 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

  • Op «Kwaliteit politie en veiligheidsregio’s» doet zich een tegenvaller voor van € 22,6 mln. Deze tegenvaller wordt voornamelijk veroorzaakt door uitgaven in het kader van de arbeidsvoorwaardelijke regelingen FLO/FPU. Deze zijn hoger uitgevallen dan aanvankelijk verwacht.

  • Het verplichtingen- en kasbudget «brandweer en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen rampen (GHOR)» is voor € 7 mln. overgeheveld van artikel 21 naar artikel 23. Het betreft een technische mutatie.

  • Een tegenvaller van € 2,4 mln. die wordt verklaard doordat een bedrag van € 1,8 mln. is overgeheveld ter aanvulling van het Eigen Vermogen van het Nederlands Bureau Brandweerexamens (NBBe) in verband met de integratie in het Instituut Fysiek Veiligheid. Voorts is een bedrag van € 0,6 mln. extra uitgegeven in verband met maatregelen op het gebied van brandveiligheid op de BES-eilanden en een aanvullende bijdrage aan het Veiligheidsberaad.

Verplichtingen

  • De politiewet 2012 is per 1 januari 2013 van kracht. Dat betekent dat de 26 politiekorpsen en de voorziening tot samenwerking Politie Nederland per 1 januari 2013 niet als zelfstandig entiteit voortbestaan maar samengaan als de organisatie «nationale politie». De hogere verplichtingenstand is te verklaren doordat de verplichtingen voor 2013 aan de nationale politie in de verplichtingenadministratie zijn opgenomen.

25 veiligheid en bestuur

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2012 € 8,2 minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 8,5 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,1 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

  • Op het onderdeel «Veiligheid, informatie en technologie» doet zich een meevaller voor van € 10,6 mln. Dit wordt veroorzaakt doordat de middelen die bestemd zijn voor de ontwikkeling van de nieuwe meldkamerorganisatie nog niet aangewend zijn als gevolg van de vertraagde procesgang. Daarnaast is er een terughoudend beleid op het gebied van bijdragen en subsidies aan individuele politieregio’s op het terrein van Informatievoorziening en concrete ICT projecten gevoerd. Dit laatste is vooral ingegeven door de geplande vorming van de Nationale Politie en per oktober 2011 gestarte en halverwege 2012 aangepaste «aanvalsprogramma ICT politie».

29 Inspectie openbare orde en veiligheid

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2012 € 0,8 meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 0,4 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,05 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

  • Op dit artikel worden de uitgaven van de voormalige Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) verantwoord. Daarnaast waren op artikel 13.4.6 uitgaven geraamd voor de voormalige Inspectie Sanctietoepassing. Beide inspecties zijn in de loop van 2012 opgegaan in één inspectie. Tegenover een hogere realisatie van artikel 29 staat in 2012 per saldo een lagere realisatie op artikel 13.

NIET-BELEIDSARTIKELEN

91 Algemeen

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2012 € 12,5 minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 2,6 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 2,5 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

Op de uitgaven is een incidentele meevaller van circa € 10 mln. als gevolg van:

  • € 3,5 mln. aan lagere kosten ICT in de nieuwbouw.

  • In de begroting was rekening gehouden met een huurbedrag van € 2,3 mln. voor de huur van de nieuwbouw in december. Uiteindelijk gaan de huurkosten in vanaf januari 2013.

  • Een deel van de incidentele kosten voor de nieuwbouw worden pas in 2013 betaald terwijl deze waren voorzien voor 2012. Reden hiervan is de latere oplevering van sommige gebruikersvoorzieningen.

  • Daarnaast is er een aantal kleinere posten waarbij minder is uitgegeven dan voorzien. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om doorbelasting van gemaakte kosten voor dienstverlening, extra maatwerk ICT en telefonie.

92 NOMINAAL EN ONVOORZIEN

Toelichting

Op dit artikel hebben zich geen wijzigingen voorgedaan die een toelichting behoeven.

93 GEHEIME UITGAVEN

Toelichting

Op dit artikel hebben zich geen wijzigingen voorgedaan die een toelichting behoeven.