Kamerstuk 33480-C-3

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het provinciefonds voor het jaar 2012 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Gepubliceerd: 13 december 2012
Indiener(s): Magda Berndsen (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33480-C-3.html
ID: 33480-C-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 13 december 2012

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden. Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Berndsen-Jansen

Adjunct-griffier van de commissie, Hendrickx

1

Op basis waarvan worden regionale projecten, zoals de Green Deal, ondersteund? Gaan de bijdragen hierbij van het provinciefonds af? Worden andere provincies hiervoor in geld gecompenseerd? Is de procedure waarbij provincies projecten kunnen voordragen voor een extra subsidie voldoende transparant?

   
 

Antwoord:

 

Vakdepartementen hebben de mogelijkheid om via een decentralisatie-uitkering in het provinciefonds initiatieven van medeoverheden beleidsmatig en financieel te ondersteunen. De besluitvorming daarover is aan het vakdepartement. Deze decentralisatie-uitkeringen zijn aanvullend op de algemene uitkering die provincies ontvangen en gaan niet ten koste van de uitkeringen aan andere provincies. De procedure voor aanvraag van een bijdrage verschilt per vakdepartement.

   
 

In het geval van de Green Deal-projecten wordt door de vakdepartementen eerst een Green Deal (convenant) overeengekomen met de provincie (en eventueel gemeenten en andere organisaties) waarin de projecten kort worden weergegeven alsmede de maximale hoogte van de beschikbare financiële ondersteuning door het betrokken vakdepartement. Na de deal legt de provincie nader uitgewerkte plannen voor aan het vakdepartement waarna door middel van decentralisatie-uitkering de financiële ondersteuning aan de provincie beschikbaar wordt gesteld. Indien nodig worden nadere uitvoeringsafspraken gemaakt in bestuursovereenkomsten.

   
 

Het doel van de Green Deal is burgers, bedrijven, mede-overheden en andere organisaties te helpen plannen voor verduurzaming tot uitvoering te brengen. De Green Deal is gericht op het wegnemen van specifieke (vaak niet financiële) knelpunten, bijvoorbeeld in wet- en regelgeving, het verzorgen van een goede en objectieve informatievoorziening of het voorzien ingoede samenwerkingsverbanden. In de praktijk blijken vaak eenvoudige oplossingen zoals een betere samenwerking tussen de overheid en bedrijven het realiseren van nieuwe projecten te bevorderen. Bij de Green Deal gaat het om concrete resultaten: wanneer bijvoorbeeld bepaalde belemmeringen in regelgeving worden weggenomen, zorgen partijen ervoor dat projecten ook echt doorgang vinden.