Kamerstuk 33400-XIII-70

Amendement van het lid Van Gerven ter vervanging van nr. 65 over onderzoek en een pilot naar alternatieven voor het doden van ganzen en reservering voor hogere uitgaven door ganzenschade de komende jaren

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 22 januari 2013
Indiener(s): Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XIII-70.html
ID: 33400-XIII-70

15,3 %
84,7 %

50PLUS

SP

CU

PvdA

SGP

PvdD

GL

PVV

D66

VVD

CDA


Nr. 70 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 651

Ontvangen 22 januari 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 16 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 15.000 (x € 1000).

II

In artikel 18 Natuur en regio worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 15.000 (x € 1000).

Toelichting

Met dit amendement wordt binnen artikel 16 een bedrag uit de interne begrotingsreserve (170 miljoen euro in 2011) gereserveerd voor enerzijds een onderzoek en een pilot naar alternatieven voor het doden van ganzen (5 miljoen) en anderzijds een potje (10 miljoen) voor eventuele hogere uitgaven door ganzenschade de komende jaren dan wel uitkeringen aan agrariërs om ganzenschade te voorkomen. Doordat de aantallen ganzen oplopen kunnen de claims voor ganzenschade stijgen en daarom is het verstandig hier extra middelen voor te reserveren. De indiener hecht er tevens aan dat de drempel voor claims van ganzenschade zo laag mogelijk is.

Het onderzoeksgeld dat middels dit amendement wordt vrijgemaakt, wordt besteed aan onderzoek naar alternatieve ganzenverjagingsmethoden zoals de draad op zonne-energie van Cabwim en de laserstralen en het ultrasoon geluid van het Safe Mills-project. Daarnaast wordt het bedrag aangewend ten behoeve van een pilot in een groot gebied van Nederland met het verjagen van ganzen door middel van laserstralen en desgewenst andere alternatieve verjagingsvormen. Met een klein gedeelte van het budget wordt met de luchthaven een plan uitgewerkt om Schiphol door middel van zonnepanelen gedeeltelijk te voorzien van duurzame energie en tevens de luchthaven met deze zonnepanelen onaantrekkelijk te maken voor vogels.

Met drie voorliggende amendementen wordt de interne begrotingsreserve van 170 miljoen teruggebracht naar 90 miljoen. Deze 90 miljoen is overigens aanvullend aan de normaal jaarlijks gereserveerde bedragen voor het apurement. Dit apurement behelst het eventueel terugbetalen van te veel of ten onrechte uitgekeerde Europese gelden. De geraamde interne begrotingsreserve voor 2013 is 12,3 miljoen, in de daaropvolgende jaren is jaarlijks standaard 7,3 miljoen geraamd. Daarmee is de extra reserve nog altijd genoeg voor meer dan 10 jaar de standaard reservering.

Van Gerven