Kamerstuk 33400-XIII-41

Amendement van de leden Gesthuizen en Dijkgraaf over het ongedaan maken van de verlaging van het bedrag voor programma-onderzoek MKB en Ondernemerschap

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 16 januari 2013
Indiener(s): Sharon Gesthuizen (GL), Elbert Dijkgraaf (SGP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XIII-41.html
ID: 33400-XIII-41

Nr. 41 AMENDEMENT VAN DE LEDEN GESTHUIZEN EN DIJKGRAAF

Ontvangen 16 januari 2013

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 11 Goed functionerende economie en markten worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1000).

II

In artikel 13 Een excellent ondernemingsklimaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1000).

Toelichting

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken voert EIM een langjarig onderzoeksprogramma uit over het midden- en kleinbedrijf (MKB) en ondernemerschap. Hiermee wordt een publieke kennisinfrastructuur met basisinformatie over MKB en ondernemerschap in stand gehouden, uitgebouwd en ontsloten.

Het programmaonderzoek heeft als doel het leveren van vernieuwende inzichten in het functioneren van MKB en ondernemerschap in Nederland. Het programma levert deze inzichten door relevante, actuele, consistente en betrouwbare data, informatie en kennis op te bouwen en deze ter beschikking te stellen aan de doelgroepen van programma: het beleid, branche- en belangenorganisaties, adviseurs van het MKB, kennisinstellingen, individuele ondernemers, de media en overige gebruikers.

Het programmaonderzoek is een cruciaal onderdeel van de kennisinfrastructuur m.b.t. het Nederlandse bedrijfsleven en levert in die hoedanigheid een bijdrage aan de (toekomstige) verdiencapaciteit van Nederland.

Het onderzoeksprogramma heeft een looptijd van 5 jaar en wordt in 2013 geëvalueerd. In de periode 2009–2012 is er jaarlijks 2.5 miljoen euro door het ministerie van Economische Zaken beschikbaar gesteld voor het programma. De financiering die voor het jaar 2013 is vastgesteld is met een bedrag van 500.000 euro verlaagd en komt daarmee op een bedrag van 2 miljoen euro.

De indieners stellen met dit amendement voor een bedrag van 500.000 euro beschikbaar te stellen om via een verhoging van artikel 13 (Een excellent ondernemingsklimaat) van de departementale begrotingsstaat de ongewenste verlaging van het Programma-onderzoek MKB en Ondernemerschap te repareren. Dit bedrag wensen de indieners te financieren vanuit artikel 11: Goed functionerende economie en markten

Gesthuizen Dijkgraaf