Kamerstuk 33400-XII-73

Reactie op twee aangehouden moties n.a.v. het VAO leegstand kantoren

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 24 juni 2013
Indiener(s): Stef Blok (minister zonder portefeuille binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XII-73.html
ID: 33400-XII-73

Nr. 73 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2013

Tijdens het VAO leegstand woningen en kantoren 12 juni jongstleden, zijn door de PvdA (De Vries) een tweetal moties ingediend die ik heb ontraden. De heer De Vries heeft daarop zijn moties enigszins aangepast. Op zijn verzoek, doe ik u mijn reactie op de twee aangepaste moties hierbij – mede namens de minister van I&M – schriftelijk toekomen.

Motie inzake het komen tot regionale detailhandels-structuurvisies (Kamerstuk 33 400 XII, nr. 65)

Omdat het hier primair een verantwoordelijkheid van de provincies betreft, laat ik – samen met de minister van I&M – het oordeel over de motie aan de Kamer. Daarbij wil ik u er op wijzen dat de meeste provincies dit vraagstuk al op hun netvlies hebben en hier steeds actiever op worden.

Motie waardebepaling kantoorpanden (Kamerstuk 33 400 XII, nr. 64)

Deze motie wordt door ons als ondersteuning van beleid gezien. Daarbij geldt bovendien dat:

  • In het burgerlijk wetboek is vastgelegd op welke wijze marktpartijen in hun jaarverslaggeving verantwoording moeten afleggen over de waardering van activa. Accountants controleren of ondernemingen dit op correcte wijze hebben gedaan. Daarnaast houdt de AFM toezicht op de financiële verslaggeving van in ieder geval beursgenoteerde ondernemingen. Ook ziet de AFM er op toe dat accountants hun controletaak op een goede manier uitvoeren.

  • Met betrekking tot taxateurs zijn op dit moment verschillende verbeterinitiatieven gaande. Een voorbeeld is dat het Platform Taxateurs en Accountants deze maand met 28 aanbevelingen is gekomen om een transparante en juiste waardering van vastgoed te bevorderen. DNB heeft al aangekondigd bij banken te gaan toetsen in hoeverre ze in de praktijk deze aanbevelingen ook naleven.

Uit het bovenstaande moge blijken dat de verantwoordelijkheid van het toezicht op de naleving van de wettelijke regels en op de door de marktpartijen op dit gebied gemaakte gedragscodes en -aanbevelingen, primair ligt bij en plaatsvindt door DNB en AFM. Het kabinet zal uiteraard de voortgang van de verschillende initiatieven die nu gaande zijn om te komen tot meer transparante waardering van commercieel vastgoed, scherp in de gaten houden.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok