Kamerstuk 33400-XII-52

Amendement van het lid Dik-Faber over het versneld duurzaam vergroenen van de bestaande binnenvaartvloot

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 19 december 2012
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XII-52.html
ID: 33400-XII-52

Nr. 52 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER

Ontvangen 19 december 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 18 Scheepvaart en havens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 121 (x € 1 000).

II

In artikel 18 Scheepvaart en havens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 121 (x € 1 000).

Toelichting

Met dit amendement wordt een deel van de rente/prijscompensatie uit het sloopfonds voor binnenvaartschepen aangewend voor het project «De Binnenvaart Innovatieschuur» om de bestaande binnenvaartvloot versneld duurzaam te helpen vergroenen. Het doel van dit project is om binnen vier jaar te komen tot één of meerdere Generiek Emissiereductie Retrofit Pakketten (GERP), welke toepasbaar is op zoveel mogelijk hoofdmotoren in bestaande schepen.

De benodigde investeringen voor het project zijn € 521 000 per jaar voor een periode van vier jaar. Hiervan is reeds € 400 000 per jaar beschikbaar gesteld vanuit de Stimuleringsregeling Schone Binnenvaart en Duurzame Logistiek in Rotterdam door het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) namens het Havenbedrijf Rotterdam. Deze stimuleringsregeling wordt gevoed uit de malus op de havengelden voor schepen die niet aan de CCR-eisen voor duurzaamheid voldoen.

De binnenvaartpartijen die «eigenaar» zijn van de middelen in het sloopfonds willen een deel van de rente/prijscompensatie uit dit fonds inzetten voor de innovatieschuur. Hiermee zou de financiering van het project rond zijn. Omdat dit via de rijksbegroting loopt wordt in dit amendement voorgesteld voor 2013 € 121 000 beschikbaar te stellen. De rente/prijscompensatie van het sloopfonds kan momenteel worden gevonden op artikel 18 Scheepvaart en havens. De indiener beoogt deze subsidie ook voor 2014 t/m 2016 vast te leggen.

Dik-Faber