Kamerstuk 33400-X-91

Reorganisatie militaire gezondheidszorg

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 4 juli 2013
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-X-91.html
ID: 33400-X-91

Nr. 91 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2013

Op 25 juni jl. heb ik met de vaste commissie voor Defensie een algemeen overleg gevoerd over de jaarverslagen over 2012 van de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht en de Inspectie Militaire Gezondheidszorg. Tijdens dit AO heb ik op verzoek van het lid Günal-Gezer toegezegd de Kamer te informeren over het tijdschema voor de vermindering van het aantal gezondheidscentra en de haalbaarheid hiervan. Met deze brief voldoe ik aan deze toezegging.

Door de reorganisaties bij Defensie wordt de krijgsmacht kleiner en daarmee ook de militaire gezondheidszorg. Het aantal gezondheidscentra van het Eerstelijns Gezondheidszorg Bedrijf (EGB) neemt af van 38 naar 20, aangevuld met zes dependances. De reorganisaties bij Defensie als geheel wil ik in 2016 voltooien. De reorganisatie van het EGB zal naar verwachting in 2014 gereed zijn. Hierdoor is sprake van een overgangsperiode waarin Defensie op enkele locaties tijdelijk extra zorgcapaciteit zal aanhouden. Er zal voldoende zorgcapaciteit beschikbaar zijn.

Enkele gezondheidscentra zullen de beschikking krijgen over nieuwe gebouwen. Totdat deze klaar zijn, zullen de centra gebruik blijven maken van de oude gebouwen. De nieuwbouw van de centra in Garderen en Ermelo, waarvan de vervanging het meest urgent is, vangt aan in 2014. De nieuwbouw van deze centra is naar verwachting in 2015 klaar.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert