Kamerstuk 33400-X-46

Jaarplan 2013 Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 10 januari 2013
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-X-46.html
ID: 33400-X-46

Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 januari 2013

Hierbij bied ik u aan, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Jaarplan 2013 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied1. Het Jaarplan omvat de uitwerking van de beleidsvoornemens die conform de Rijkswet voor de Kustwacht door de Rijksministerraad zijn vastgesteld. Het Jaarplan is opgesteld op grond van de taken van de Kustwacht, de algemene beleidskaders, de prioriteiten uit het Justitieel beleidsplan 2010–2013 en het beleid van de bij de Kustwacht betrokken landen en ministeries.

Op basis hiervan zijn in het Jaarplan de volgende prioriteiten en aandachtspunten geformuleerd:

  • De bestrijding van drugssmokkel, vuurwapensmokkel, mensensmokkel, mensenhandel en andere vormen van illegale immigratie, blijven de operationele speerpunten van de inzet voor de opsporingstaken.

  • Het verlenen van hulp bij noodgevallen (Search and Rescue).

  • De bestrijding van (bedrijfsmatige vormen) van illegale visserij in de Exclusieve Visserijzones (EVZ) en het toezicht op de Sababank zijn speerpunten voor de handhavingstaken.

  • De verdere versterking van samenwerking met nationale en internationale ketenpartners blijft een belangrijk aandachtspunt. In 2013 zal er onder leiding van het Openbaar Ministerie van Aruba een verbeterplan worden opgesteld dat ertoe moet leiden dat het Justitieel Beleidsplan nader geconcretiseerd wordt en de rechtshandhavingorganisaties van de Landen, waaronder de Kustwacht, op een meer effectieve en efficiënte wijze kunnen worden ingezet. Het plan moet toepasbaar zijn op alle Landen van het Koninkrijk in het Caribisch Gebied.

  • De uitvoering van initiatieven in het Lange Termijn Plan 2009–2018, in het bijzonder het operationaliseren van de nieuwe communicatieapparatuur voor de vliegende eenheden en de cutters en de modernisering van de software van de walradar.

  • Het afronden van het proces van registratie en toezicht van de in 2012 verworven helikopter luchtverkenningcapaciteit.

  • Het afronden en evalueren van eind 2012 gestarte pilots die zien op diverse aspecten uit de concept Formatiebrief 2012 op de steunpunten Aruba en Sint Maarten en het zo mogelijk vaststellen van de Formatiebrief 2012.

  • Het nader uitwerken van het stappenplan in de vorm van een concrete behoeftestelling voor de planning van de reguliere vervangingsinvesteringen voor Super-RHIB’s en cutters.

  • De focus op de instroom van lokaal personeel en het verder identificeren en opwerken van dit personeel in de organisatie opdat zij binnen afzienbare termijn bepaald militair personeel kan vervangen.

Met dit Jaarplan vertrouw ik erop dat ook in 2013 de Kustwacht haar taken als onderdeel van de rechtshandhavingketen en als maritieme hulpverleningsorganisatie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland, succesvol kan blijven uitvoeren.

De minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert