Kamerstuk 33400-VII-6

Amendement van het lid Van Raak over een subsidie aan de Stichting Expertgroep Klokkenluiders

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) en van de begrotingsstaten van Wonen en Rijksdienst (XVIII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 30 oktober 2012
Indiener(s): Ronald van Raak (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-VII-6.html
ID: 33400-VII-6

Nr. 6 AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAK

Ontvangen 30 oktober 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 7 Arbeidszaken overheid wordt het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 250 (x € 1 000).

In artikel 7 Arbeidszaken overheid wordt het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 250 (x € 1 000).

Toelichting

In juni 2010 hebben klokkenluiders zich verenigd in de Stichting Expertgroep Klokkenluiders, ter ondersteuning van mensen die een maatschappelijke misstand willen melden. Deze groep klokkenluiders heeft veel ervaring opgedaan met meldingen en is een vertrouwd adres voor klokkenluiders.

De Stichting fungeert in de praktijk als een expertisecentrum voor melders van maatschappelijke misstanden. Het doet ook onderzoek en brengt expert-opinions uit. De stichting begeleidt op verzoek interne melders van maatschappelijke misstanden, biedt projectondersteuning en juridische ondersteuning en treedt desgewenst op als gemachtigde voor klokkenluiders. Ook treedt de stichting op verzoek op als bemiddelaar.

De stichting werkt nauw samen met relevante partners, zoals Stichting Arq / Instituut voor psychotrauma IVP. Dit instituut biedt psychologische hulp aan klokkenluiders. Daarnaast organiseert de stichting seminars, expertmeetings en scholingen voor overheden, bedrijven en organisaties om een goede omgang met klokkenluiders mogelijk te maken. Ten slotte adviseert de stichting op verzoek leden van de Tweede Kamer over lopende zaken.

Het bestuur van de stichting bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en drie leden. Zonder financiële ondersteuning zal de stichting vanaf 1 januari 2013 haar activiteiten moeten staken. Daarom wil de indiener een doorstartsubsidie geven, om te verzekeren dat de opgebouwde kennis en kunde en de geboden ondersteuning en begeleiding behouden blijven.

De dekking wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van het beleidsartikel.

Van Raak