Kamerstuk 33400-J-5

Amendement van de leden Dik-Faber en Hachchi over het terugdraaien van doorgevoerde bezuinigingen op waterveiligheid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Deltafonds voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 10 december 2012
Indiener(s): Wassila Hachchi (D66), Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-J-5.html
ID: 33400-J-5

28,7 %
71,3 %

SP

50PLUS

PVV

D66

PvdD

VVD

CDA

CU

GL

SGP

PvdA


Nr. 5 AMENDEMENT VAN DE LEDEN DIK-FABER EN HACHCHI

Ontvangen 10 december 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Investeren in waterveiligheid wordt verplichtingenbedrag verhoogd met € 28 305 (x € 1 000).

II

In artikel 6 Bijdragen t.l.v. begrotingen Hoofdstuk XII wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 28 305 (x € 1 000).

Toelichting

Met dit amendement wordt een niet volgens de afspraken van het Lenteakkoord doorgevoerde bezuiniging op waterveiligheid teruggedraaid. Het is niet verantwoord om te bezuinigen op de bescherming van de kwetsbare Nederlandse delta. Door de ingeboekte bezuiniging zal het nog langer duren, voordat grote projecten als Ruimte voor de Rivier, Maaswerken en het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma zijn uitgevoerd. De financiële ruimte in het Deltafonds was voor de bezuiniging al te beperkt om de in 2011 bij de derde toetsing geconstateerde gebreken aan de dijken te kunnen repareren. Het dreigt volgens het Deltaprogramma 2012 en 2013 decennia te gaan duren, voordat onze delta aan de huidige en op veel plekken verouderde wettelijke normen gaat voldoen. Dit is onverantwoord. Het toch al beperkte budget voor waterveiligheid mag daarom niet nog verder worden verkleind.

Naast inhoudelijk ongewenst is de ingeboekte bezuiniging ook in formele zin onjuist. Het betreft namelijk een bezuiniging op het Deltafonds, terwijl het in het Lenteakkoord en in de daarop volgende Voorjaarsnota ging om een specifieke bezuiniging van € 200 miljoen per jaar op het Infrastructuurfonds. Bij deze met het Lenteakkoord doorgevoerde taakstelling is bovendien expliciet afgesproken het Deltafonds te ontzien. Uit de begroting voor 2013 blijkt dat deze taakstelling vanaf 2014 toch is doorgevoerd ten laste van het Deltafonds.

In totaal betreft het € 453 miljoen in de periode 2014–2028. Gerekend vanaf 2013 gaat het daarmee gemiddeld om € 28,305 miljoen per jaar. Aangezien alleen het jaar 2013 kan worden geamendeerd, hebben de indieners ervoor gekozen het verplichtingenbedrag voor het Deltafonds vanaf 2013 met dit bedrag per jaar te verhogen. Dit in de wetenschap dat de verplichtingen en uitgaven gedurende de looptijd van het Deltafonds kunnen fluctueren. Door te kiezen voor het amenderen van de verplichtingen, biedt dit amendement de regering de flexibiliteit om het jaarbedrag omgekeerd evenredig aan te passen aan de in de tabel bij feitelijke vraag 13 IF en vraag 8 DF weergegeven bedragen.

Dekking voor het amendement wordt conform het Lenteakkoord en de Voorjaarsnota gevonden in het Infrastructuurfonds, hetgeen is geregeld in amendement 33 400-A nr. 21. Eenvoudigheidshalve is in dit amendement het bedrag technisch ten laste gebracht van het grootste artikel van het Infrastructuurfonds, artikel 12. Van dit artikel zijn de verplichtingen met eenzelfde bedrag verlaagd. Hiermee krijgt de regering de mogelijkheid om de bezuiniging alsnog binnen de contouren van het Lenteakkoord en de Voorjaarsnota toe te delen. Om begrotingstechnische redenen dient deze wijziging via de begroting van het Ministerie van I&M (XII) te gaan, waardoor dit amendement hierdoor tevens in samenhang met amendement 33 400-XII nr. 51 dient te worden bezien.

Dik-Faber Hachchi