Kamerstuk 33348-83

Amendement van het lid Dik-Faber waarmee natuurwaarden als duisternis en stilte door de provincie kunnen worden beschermd

Dossier: Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming)

Gepubliceerd: 15 juni 2015
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33348-83.html
ID: 33348-83

27,3 %
72,7 %

CDA

SP

PvdA

Van Vliet

50PLUS

Klein

GrBvK

PVV

VVD

PvdD

GrKÖ

Houwers

D66

SGP

CU

GL


Nr. 83 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER

Ontvangen 15 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 1.10, derde lid, wordt na «van hun cultuurhistorische kenmerken» ingevoegd: of vanwege het feit dat het natuurlijke habitats betreft die bescherming behoeven tegen kunstmatig licht of kunstmatig geluid.

Toelichting

Indiener is van mening dat bijzondere natuurschoonwaarden als stilte en duisternis in sommige gevallen specifieke bescherming verdienen, ten behoeve van kwetsbare soorten, maar ook vanwege de intrinsieke waarde die stilte en duisternis in zichzelf hebben. Er zijn nog maar weinig plekken in Nederland die helemaal stil of ’s nachts helemaal donker zijn. Tegelijkertijd wordt rust (stilte en duisternis) door bijvoorbeeld de provincie Drenthe als een kernkwaliteit van de provincie gezien. Met dit amendement wordt het mogelijk voor gedeputeerde staten om gebieden die bescherming behoeven tegen kunstmatig licht of geluid aan te wijzen als bijzonder provinciaal natuurgebied. Daarmee wordt het mogelijk om de specifieke natuurschoonwaarden of kernkwaliteiten stilte en duisternis wettelijk te beschermen.

Dik-Faber