Kamerstuk 33348-64

Amendement van het lid Dik-Faber dat regelt dat de kernkwaliteiten van de Nederlandse landschappen bij amvb worden vastgesteld en dat een zorgplicht introduceert voor provincies ten aanzien van de bescherming van deze kernkwaliteiten bij de landschappen in hun provincie

Dossier: Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming)

Gepubliceerd: 15 juni 2015
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33348-64.html
ID: 33348-64

Nr. 64 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER

Ontvangen 15 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel 1.6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1.6bis

Bij algemene maatregel van bestuur worden de kernkwaliteiten van de Nederlandse landschappen vastgesteld.

II

Aan artikel 1.10, eerste lid, wordt onder vervanging van «, en» aan het slot van onderdeel b door een puntkomma en van de punt aan het slot van onderdeel c door «, en» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. de bescherming van de kernkwaliteiten van de in de provincie gelegen landschappen, bedoeld in artikel 1.6bis.

Toelichting

In 2005 heeft Nederland de Europese Landschapsconventie ondertekend, waarna Nederland jarenlang ook een specifiek landschapsbeleid heeft gevoerd. In onderhavig wetsvoorstel is geen zorgplicht voor landschap opgenomen en is landschap niet meer specifiek beschermd. Hierdoor voldoet Nederland niet meer aan de Europese Landschapsconventie. Indiener vindt het belangrijk dat de bescherming van het waardevolle Nederlandse landschap op peil blijft. Met dit amendement wordt geborgd dat de kernkwaliteiten van de Nederlandse landschappen per algemene maatregel van bestuur dienen te worden vastgelegd. Daarnaast introduceert dit amendement een zorgplicht voor provincies ten aanzien van de bescherming van deze kernkwaliteiten bij de landschappen in hun provincie. Hiermee wordt geborgd dat Nederland voldoet aan de voorwaarden van de Europese Landschapsconventie.

Dik-Faber