Kamerstuk 33348-50

Amendement van het lid Dijkgraaf over het geven van toestemming door gedeputeerde staten als op grond van artikel 2.11, eerste lid, onderdeel d een natuurgebied wordt aangewezen.

Dossier: Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming)

Gepubliceerd: 12 juni 2015
Indiener(s): Elbert Dijkgraaf (SGP)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33348-50.html
ID: 33348-50

Nr. 50 AMENDEMENT VAN HET LID DIJKGRAAF

Ontvangen 12 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 2.11 wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Een besluit als bedoeld in het eerste lid waarbij sprake is van een geval als bedoeld in dat lid, onderdeel d, wordt door Onze Minister slechts genomen in overeenstemming met gedeputeerde staten van de provincie of provincies waarin dat gebied gelegen is.

Toelichting

Artikel 2.11 van het wetsvoorstel biedt de Minister van Economische Zaken ruimte om naast Natura 2000-gebieden ook andere bijzondere nationale natuurgebieden aan te wijzen. Deels is dat bedoeld om gebieden aan te wijzen die in een later stadium als Natura 2000 gebied aangewezen zullen worden (onderdeel a, b en c van het eerste lid). Deels is dat bedoeld om, indien dat nodig wordt geacht, ten behoeve van Natura 2000-doelen en -soorten andere gebieden dan Natura 2000 gebieden aan te kunnen wijzen (onderdeel d).

De indiener is van mening dat met name als het gaat om het aanwijzen van gebieden onder onderdeel d voorkomen moet worden dat voorbij wordt gegaan aan het onder de provincies ressorterende Natuurnetwerk Nederland. Ook dit Natuurnetwerk is bedoeld om bij te dragen aan het realiseren van Natura 2000-doelen en -soorten. Mede gelet op de gewenste decentralisatie van het natuurbeleid is de indiener van mening dat terughoudend omgegaan moet worden met het aanwijzen van gebieden onder onderdeel d en dat toestemming van de betrokken provinciebesturen nodig is. De indiener stelt daarom voor aan artikel 2.11 een bepaling toe te voegen om er voor te zorgen dat betreffende besluiten niet genomen kunnen worden dan in overeenstemming met de betrokken provinciebesturen.

Dijkgraaf