Kamerstuk 33348-159

Amendement van het lid Thieme dat regelt dat “ter voorkoming van in het lopende of daarop volgende jaar dreigende schade” niet langer een grondslag geeft voor een afschotvrijstelling

Dossier: Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming)

Gepubliceerd: 25 juni 2015
Indiener(s): Marianne Thieme (PvdD)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33348-159.html
ID: 33348-159

14,0 %
86,0 %

GrKÖ

Klein

CU

50PLUS

CDA

PvdD

SGP

GL

PVV

GrBvK

Van Vliet

Houwers

D66

SP

VVD

PvdA


Nr. 159 AMENDEMENT VAN HET LID THIEME

Ontvangen 25 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 3.14, vierde lid, wordt «in het lopende of daarop volgende jaar dreigende» vervangen door: directe.

Toelichting

Dit amendement regelt dat «ter voorkoming van in het lopende of daarop volgende jaar dreigende schade» niet langer een grondslag geeft voor een afschotvrijstelling. Deze grondslag is in strijd met het Europese recht (de Vogelrichtlijn). Ingevolge het amendement kan een afschotvrijstelling alleen worden verleend ter voorkoming van directe schade.

Een regeling inzake beheer en schadebestrijding, waarbij ook geschoten kan worden op Europeesrechtelijk beschermde soorten, zal moeten voldoen aan de Europeesrechtelijke vereisten (Vogelrichtlijn). Belangrijke landbouwschade kan bijvoorbeeld een grond zijn voor het toelaten van uitzonderingen op de Europeesrechtelijke soortenbescherming, maar dan moet het afschot daadwerkelijk dienen om dergelijke belangrijke schade te voorkomen (causaal verband-vereiste), moeten alternatieven ontbreken (bijv. verjaging) en de gunstige staat van instandhouding van de soort niet in gevaar gebracht worden. Jurisprudentie van de Hoge Raad bevestigt het belang van het causaal verband vereiste (Hoge Raad, 3 feb. 2009, ECLI:NL:HR:2009:BG4817).

Thieme