Kamerstuk 33328-25

Amendement van de leden Veldman en Bisschop dat regelt dat bedrijfs- en fabricagegegevens komen te gelden als een absolute weigeringsgrond in plaats van een relatieve weigeringsgrond

Dossier: Voorstel van wet van de leden Snels en Sneller houdende regels over de toegankelijkheid van informatie van publiek belang (Wet open overheid)

Gepubliceerd: 12 april 2016
Indiener(s): Hayke Veldman (VVD), Roelof Bisschop (SGP)
Onderwerpen: bestuursrecht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33328-25.html
ID: 33328-25
Wijzigingen: 33328-33

Nr. 25 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VELDMAN EN BISSCHOP

Ontvangen 12 april 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel 5.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. bedrijfs- en fabricagegegevens die door natuurlijke personen of rechtspersonen vertrouwelijk aan de overheid zijn meegedeeld.

2. In het tweede lid vervalt onderdeel f.

II

In artikel 5.5, eerste lid, wordt «artikel 5.1, eerste lid, onderdelen a, b en c» vervangen door: artikel 5.1, eerste lid, onderdelen a tot en met d.

III

In artikel 9.8, onderdeel L, wordt «artikel 5.1, tweede lid, onder h» vervangen door: artikel 5.1, tweede lid, onder g.

IV

Artikel 9.14 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel B wordt «artikel 5.1, tweede lid, onderdeel f» vervangen door: artikel 5.1, eerste lid, onderdeel d.

2. In onderdeel C wordt «artikel 5.1, tweede lid, onderdeel f» vervangen door: artikel 5.1, eerste lid, onderdeel d.

V

Artikel 9.18 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel A wordt «tweede lid, onderdelen a, c en h» vervangen door: tweede lid, onderdelen a, c en g.

2. In onderdeel B wordt «artikel 5.1, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdelen a en h» vervangen door: artikel 5.1, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdelen a en g.

VI

Artikel 9.21 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste onderdeel wordt in het tweede lid, onderdeel b, «artikel 5.1, tweede lid, onder h» vervangen door: artikel 5.1, tweede lid, onder g.

2. In het vierde onderdeel wordt «Artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder h» vervangen door: Artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder g.

VII

In artikel 9.29 wordt «artikel 5.1, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdelen a, c en h» vervangen door: artikel 5.1, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdelen a, c en g.

VIII

In artikel 9.30 wordt «artikel 5.1, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdelen a, c en h» vervangen door: artikel 5.1, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, onderdelen a, c en g.

IX

In artikel 9.43 wordt in het vierde onderdeel «Artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder h» vervangen door: Artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder g.

X

In artikel 9.52, onderdeel B, wordt in het eerste onderdeel «artikel 5.1, tweede lid, onderdeel f» vervangen door: artikel 5.1, eerste lid, onderdeel d.

Toelichting

Met dit amendement worden de «bedrijfs- en fabricagegegevens» in lid 1 van artikel 5.1 ondergebracht, zodat informatie die betrekking heeft op «bedrijfs- en fabricagegegevens» niet openbaar wordt gemaakt. Zo geldt er voor deze gegevens een absolute weigeringsgrond in plaats van een relatieve weigeringsgrond. Het gaat immers om gegevens van private bedrijven. Vanuit concurrentieoverwegingen horen deze gegevens niet in de openbaarheid te komen. Geschrapt wordt de zinsnede «alsmede andere concurrentiegevoelige bedrijfs- en fabricagegegevens», zodat de Wet open overheid op dit punt niet strenger wordt dan de Wet openbaarheid van bestuur. Daarmee wordt in dit amendement aangesloten bij artikel 10, lid 1, sub c, van de huidige Wet openbaarheid van bestuur.

Veldman Bisschop