Kamerstuk 33322-33

Amendement van het lid Smaling over het in het wetsvoorstel opnemen van een bepaling voor het bij amvb stellen van nadere regels over de omgang met meststoffen bij de bedrijfsvoering

Dossier: Wijziging van de Meststoffenwet (invoering mestverwerkingsplicht)

Gepubliceerd: 24 september 2013
Indiener(s): Eric Smaling
Onderwerpen: landbouw organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33322-33.html
ID: 33322-33

41,3 %
58,7 %

50PLUS

PVV

GL

SGP

CU

PvdA

VVD

D66

CDA

SP

PvdD


Nr. 33 AMENDEMENT VAN HET LID SMALING

Ontvangen 24 september 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

In artikel 2 wordt onder vernummering van het tweede lid tot derde lid na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen met het oog op de volksgezondheid nadere regels worden gesteld over de omgang met meststoffen bij de bedrijfsvoering van een bedrijf.

Toelichting

Verspreiding van mest vormt een potentieel risico voor de volksgezondheid. Dit blijkt bijvoorbeeld uit recent onderzoek dat aantoont dat mest een belangrijke rol speelde bij de verspreiding van de q-koorts bacterie. Daarnaast zijn er andere mogelijke gezondheidsrisico’s zoals het verspreiden van anti-biotica resistente bacteriën (zoals MRSA). Nader onderzoek moet de aard en ernst van de risico’s aantonen en de mogelijkheid tot maatregelen. Zo kunnen bacteriën gedood worden als de temperatuur hoog genoeg is. Dit amendement wil in het wetsvoorstel een kapstokbepaling opnemen op basis waarvan bij of krachtens algemene maatregel van bestuur eventuele in de toekomst noodzakelijke maatregelen vlot getroffen kunnen worden.

Smaling