Gepubliceerd: 9 mei 2012
Indiener(s): Maxime Verhagen (minister economische zaken, viceminister-president ) (CDA)
Onderwerpen: bestuur de nederlandse antillen en aruba
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33254-3.html
ID: 33254-3

Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING1

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt/uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat (artikel 26, vijfde lid, van de Wet op de Raad van State).

In het kader van de Staatkundige herziening van het Koninkrijk zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba per 10 oktober 2010 onderdeel van het Nederlandse staatsbestel geworden. In de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (IBES) is geregeld welke Nederlands-Antilliaanse regelgeving op deze eilanden ook na 10 oktober 2010 van toepassing blijft. In de bijlage bij deze wet, de zogenaamde IBES-lijst, is deze Nederlands-Antilliaanse regelgeving opgesomd, waarbij wordt aangegeven of deze op het niveau van wet, algemene maatregel van bestuur of ministeriële regeling blijven gelden. Deze van oorsprong Nederlands-Antilliaanse regelgeving is aangepast bij Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba naar de nieuwe situatie.

De IBES voorziet in de mogelijkheid om bij ministeriële regeling wetten van Nederlands-Antilliaanse oorsprong te wijzigen tot een jaar na de transitiedatum van 10 oktober 2010. Voor een uitgebreide toelichting op dit punt wordt verwezen naar de toelichting bij de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna: IBES) (Kamerstukken II, 2008/09, 31 957, nr. 3, blz. 13). Van deze mogelijkheid is gebruik gemaakt.

De Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 27 september 2011, nr. WJZ/11122065, tot reparatie van enkele wetten, algemene maatregelen van bestuur en een regeling op het terrein van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Caribisch Nederland (hierna: de ministeriële regeling) is per 7 oktober 2011 in werking getreden. De regeling is gepubliceerd in Staatscourant 2011, nr. 17604 en bevat wijzigingen in de:

  • Wet merken BES;

  • Wet op de Kamers van Koophandel en Nijverheid BES;

  • Wet vestiging bedrijven BES;

  • Wet grondslagen natuurbeheer en -bescherming BES.

De inhoud van de wijzigingen is toegelicht in de toelichting bij de voornoemde regeling.

Artikel 21, tweede lid, van de IBES bepaalt dat zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding van de hierboven genoemde ministeriële regeling een voorstel van wet tot goedkeuring van deze regeling bij de Staten-Generaal wordt ingediend. Dit wetsvoorstel dient daartoe voor wat betreft de wijzigingen in wetten in formele zin. Voor de goedkeuring van wijzigingen in algemene maatregel van bestuur, is een separaat goedkeuringsbesluit ingediend.

Dit wetsvoorstel heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M. J. M. Verhagen