Gepubliceerd: 12 maart 2013
Indiener(s): Fleur Agema (PVV)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33253-59.html
ID: 33253-59
Origineel: 33253-36

38,0 %
62,0 %

SP

PvdD

VVD

PVV

D66

CDA

50PLUS

SGP

PvdA

GL

CU


Nr. 59 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID AGEMA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 36

Ontvangen 12 maart 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel II, onderdeel C, wordt aan artikel 60a een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Onze Minister kan een aanwijzing als bedoeld in het eerste lid ook geven wanneer de zorgautoriteit haar goedkeuring heeft gegeven voor een aanvraag als bedoeld in artikel 49a Wet marktordening gezondheidszorg, en tijdens het totstandkomingsproces van de beoogde concentratie blijkt dat dit in ernstige mate afbreuk doet aan het verlenen van goede zorg als bedoeld in artikel 5.

II

In artikel V, onderdeel A, wordt aan artikel 8a een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Onze Minister kan een aanwijzing als bedoeld in het eerste lid ook geven wanneer de zorgautoriteit haar goedkeuring heeft gegeven voor een aanvraag als bedoeld in artikel 49a Wet marktordening gezondheidszorg, en tijdens het totstandkomingsproces van de beoogde concentratie blijkt dat dit in ernstige mate afbreuk doet aan het verlenen van verantwoorde zorg als bedoeld in artikel 2.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de Minister alsnog kan ingrijpen wanneer tijdens een fusie blijkt dat dit in ernstige mate afbreuk doet aan het verlenen van goede zorg. Dit betekent concreet dat de Minister nog niet voltooide fusies kan stopzetten en terugdraaien wanneer hier op grond van de kwaliteitswaarborging van de zorg aanleiding toe is.

Dit amendement is gewijzigd wegens het ontbreken van overgangsrecht voor het geval de Wet cliëntenrechten zorg in werking treedt nadat dit wetsvoorstel in werking is getreden.

Agema