Gepubliceerd: 26 februari 2013
Indiener(s): Fleur Agema (PVV)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33253-35.html
ID: 33253-35
Wijzigingen: 33253-38

Nr. 35 AMENDEMENT VAN HET LID AGEMA

Ontvangen 26 februari 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel D, wordt artikel 49c, tweede lid, als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt «, of» vervangen door een komma.

2. De punt aan het slot van onderdeel b wordt vervangen door:, of

3. na onderdeel b wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c. uit de bevindingen van de ambtenaren van het staatstoezicht blijkt dat de beoogde concentratie in ernstige mate afbreuk zal doen aan het verlenen van goede zorg als bedoeld in artikel 5 Wet cliëntenrechten zorg.

II

Artikel VI wordt als volgt gewijzigd:

1. Na de aanhef wordt de aanduiding «A» ingevoegd.

2. Na onderdeel A wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

B

In artikel 49c, tweede lid, onderdeel c, wordt «goede zorg als bedoeld in artikel 5 van de Wet cliëntenrechten zorg» vervangen door: verantwoorde zorg als bedoeld in artikel 2 Kwaliteitswet zorginstellingen.

IV

Na artikel VII wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel VIIa

Indien artikel 81 van het bij koninklijke boodschap van 7 juni 2010 ingediende voorstel van wet houdende een Wet cliëntenrechten zorg (Kamerstukken II 2009/10, 32 402 nrs. 1–3 e.v.) tot wet wordt verheven en in werking treedt nadat de artikelen V en VI in werking zijn getreden, wordt in genoemd artikel 81 van de Wet cliëntenrechten zorg een onderdeel opgenomen, luidende:

Da

In artikel 49c, tweede lid, onderdeel c, wordt «verantwoorde zorg als bedoeld in artikel 2 Kwaliteitswet zorginstellingen» vervangen door: goede zorg als bedoeld in artikel 5 van de Wet cliëntenrechten zorg.

Toelichting

Om in het geval van fusies te borgen dat de kwaliteit niet in het geding komt, zal de IGZ extra gaan controleren bij zorgaanbieders die willen fuseren.

Dit amendement regelt dat, indien uit de bevindingen van de IGZ blijkt dat de beoogde fusie in ernstige mate afbreuk zal doen aan het verlenen van goede zorg, de zorgautoriteit geen goedkeuring geeft voor de fusie. De IGZ krijgt hiermee dus een doorslaggevende rol of een fusie wel of geen doorgang mag vinden.

Agema