Kamerstuk 33240-H-4

Memorie van toelichting

Dossier: Jaarverslag en slotwet BES-fonds 2011

Gepubliceerd: 16 mei 2012
Indiener(s): Liesbeth Spies (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33240-H-4.html
ID: 33240-H-4

Nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikel 1 (uitgaven/verplichtingen en ontvangsten)

De begrotingsstaten die onderdeel uitmaken van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om de begrotingsstaat van het BES-fonds voor het jaar 2011 te wijzigen.

Het in die begrotingsstaat opgenomen begrotingsartikel wordt in onderdeel B van deze memorie toegelicht.

Wetsartikel 3 (verplichtingenbedrag als bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de Fvw)

Ingevolge artikel 88 van de Wet financiën openbare lichamen Bonaire Sint Eustatius en Saba wordt in dit wetsartikel het bedrag vermeld dat als verplichting geldt voor het totaal van de vrije uitkeringen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J. W. E. Spies

B. BEGROTINGSTOELICHTING

1. BELEIDSARTIKELEN

Hieronder worden per beleidsartikel de belangrijkste mutaties afgerond op € 1,0 miljoen of hoger, tussen de realisatie 2011 en de standen van de tweede suppletoire begroting 2011 toegelicht.

Beleidsartikel 1

Toelichting

Uitgaven/verplichtingen

De toezegging van voormalig minister Donner in september 2011 om € 3 mln. beschikbaar te stellen aan de eilanden van Caribisch Nederland voor o.a. achterstallig onderhoud in de openbare ruimte wordt gefinancierd middels een overboeking vanuit H VII naar het BES-fonds, waarna conform art. 88 lid 8 van de FinBES de uitkering aan de openbare lichamen wordt verstrekt. Op dit moment worden de door de openbare lichamen opgestelde en ingediende onderhoudsplannen beoordeeld. Daadwerkelijke verstrekking van de middelen vindt derhalve in 2012 plaats.

De openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba ontvangen hun vrije uitkeringen uit het BES-fonds in dollars. Het valutarisico ligt daarbij aan de zijde van Nederland. In 2011 resulteert dat in meeruitgaven ter hoogte van € 225 000.

Ontvangsten

Er zijn geen ontvangsten bij het BES-fonds.