Gepubliceerd: 26 juni 2014
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33168-25.html
ID: 33168-25

31,3 %
68,7 %

D66

SGP

PVV

VVD

50PLUS/Baay-Timmerman

CU

PvdD

SP

GL

PvdA

CDA

50PLUS/Klein

Van Vliet

GrBvK


Nr. 25 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 26 juni 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel III, onderdeel E, wordt artikel 16c als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid wordt «16d en 16e» vervangen door: 16d, 16e en 16j.

2. In het vierde lid wordt «16d, 16e en 16f» vervangen door: 16d, 16e, 16f en 16j.

II

Aan artikel III, onderdeel E, wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 16j

  • 1. De zorgaanbieder die winst heeft uitgekeerd weigert een cliënt de zorg die hij aanbiedt uitsluitend op medische of maatschappelijke gronden.

  • 2. Onze Minister kan de beschikking, bedoeld in artikel 16d, eerste lid, onder a, intrekken indien de zorgaanbieder een cliënt de zorg die hij aanbiedt weigert op andere dan medische of maatschappelijke gronden.

  • 3. Indien een zorgverzekeraar in de zin van artikel 1, onderdeel b, van de Zorgverzekeringswet, van oordeel is dat een zorgaanbieder een cliënt de zorg die hij aanbiedt heeft geweigerd op andere dan medische of maatschappelijk gronden, meldt die zorgverzekeraar dat onverwijld aan Onze Minister.

III

Aan artikel III, onderdeel H, onder 2, wordt aan artikel 35, tweede lid, toegevoegd: met uitzondering van artikel 16j.

Toelichting

Indiener stelt in dit amendement voor uitdrukkelijk in de wet op te nemen dat risicoselectie voor ziekenhuizen met winstuitkering verboden is. Door de introductie van de winstuitkering door ziekenhuizen is er een reëel risico dat de korte termijn belangen van aandeelhouders, namelijk het creëren van zoveel mogelijk rendement, ertoe leiden dat patiënten die minder geld opbrengen worden geweerd dan wel niet optimaal worden behandeld.

Oudere patiënten, chronisch zieken maar ook patiënten met bijvoorbeeld complexe aandoeningen lopen zo het risico te worden geweerd. Om te voorkomen dat ziekenhuizen met winstuitkering zich vooral richten op lucratieve patiënten, hetgeen strijdig is met de algemene uitgangspunten van de Zorgverzekeringswet die geen risicoselectie beoogt, wordt het ziekenhuizen met winstuitkering verboden op andere dan medische of maatschappelijke gronden een patiënt te weigeren of door te verwijzen naar een ander ziekenhuis. Dit amendement regelt ook dat, indien risicoselectie wordt geconstateerd door zorgverzekeraars, zij dit verplicht dienen te melden aan de Minister.

De Minister heeft de bevoegdheid om de toestemming tot winstuitkering door het betreffende ziekenhuis in te trekken.

Leijten