Gepubliceerd: 25 juni 2014
Indiener(s): Lea Bouwmeester (PvdA)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33168-19.html
ID: 33168-19

98,7 %
1,3 %

CU

GL

GrBvK

D66

PvdA

50PLUS/Baay-Timmerman

SP

PvdD

SGP

50PLUS/Klein

CDA

VVD

PVV

Van Vliet


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID BOUWMEESTER

Ontvangen 25 juni 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel III, onderdeel E, wordt artikel 16d als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. indien voor de eerste keer winst wordt uitgekeerd: zolang de zorgautoriteit hem op aanvraag geen goedkeuring voor het besluit tot uitkering van winst heeft verleend.

2. Er worden drie leden toegevoegd, luidende:

  • 6. De aanvraag van de goedkeuring, bedoeld in het eerste lid, onderdeel h, biedt inzicht in de gevolgen van het winstoogmerk voor het zorgaanbod van de zorgaanbieder en gaat vergezeld van een rapport over ten minste:

    • a. de naleving van het eerste lid, onderdelen a, b, c, e, f en g;

    • b. de gevolgen van het winstoogmerk voor de zorgverlening aan de cliënt;

    • c. de gevolgen van het winstoogmerk voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg;

  • 7. De zorgautoriteit kan de in het eerste lid, onderdeel h, bedoelde goedkeuring weigeren indien:

    • a. de zorgaanbieder onvoldoende inzicht biedt in de gevolgen van het winstoogmerk voor het zorgaanbod;

    • b. niet is voldaan aan het eerste lid, onderdelen a, b, c, e, f en g;

    • c. de zorgverlening aan de cliënt, de kwaliteit van de zorg of de continuïteit van de zorg in gevaar komt uitsluitend als gevolg van het winstoogmerk van de zorgaanbieder.

  • 8. De zorgautoriteit kan aan de goedkeuring voorwaarden, voorschriften of beperkingen verbinden.

Toelichting

Het wetsvoorstel voorziet in een voorafgaande kwaliteitstoets bij de IGZ. Dit amendement regelt dat er ook een voorafgaande toets op de continuïteit van het zorgaanbod bij de NZa wordt ingericht.

Het is van belang om een dergelijke toets met betrekking tot de effecten van de winstuitkering door aanbieders van medisch specialistische zorg bij de NZa in te richten. De NZa houdt immers reeds toezicht op de naleving van voorschriften voor de winstuitkering. Centraal staat de vraag of de zorgaanbieder zich bij de voorbereiding van de winstuitkering in voldoende mate rekenschap heeft gegeven van de gevolgen en de risico’s van de winstuitkering voor de zorg. Het streven naar winstuitkering dient vooral gericht te zijn op het aantrekken van investeringen. Dit streven mag niet ten koste gaan van de zorg, bijvoorbeeld doordat de zorgaanbieder op zich kwalitatief goede en logisch in de portefeuille passend zorgaanbod toch afstoot of beëindigt louter om de winst te maximaliseren. Ook de zorgverlening aan de cliënt zal niet mogen lijden enkel onder het winstoogmerk van de zorgaanbieder. Onaanvaardbare risico’s voor de publieke belangen inzake kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg kunnen met deze voorafgaande toets voorkomen worden. Voor het verkrijgen van de goedkeuring van de NZa is het vooral zaak om inzichtelijk te maken hoe is voldaan aan de voorwaarden voor winstuitkering en welke veranderingen er als gevolg van het streven naar winst plaatsvinden. Hiertoe moet de zorgaanbieder bij het verzoek om goedkeuring een rapport indienen waarin dat wordt beschreven. De NZa onthoudt goedkeuring als geen inzicht wordt geboden, niet aan de voorwaarden wordt voldaan dan wel de zorg bedreigd wordt.

Voor deze extra toets naast de kwaliteitstoets van de IGZ is aangesloten bij de fusietoets die ook bij de NZa is ondergebracht. Door het toezicht bij de NZa te bundelen kan er effectiever toezicht plaatsvinden. Zo bestaat er een duidelijke taakverdeling tussen de IGZ als toezichthouder voor de kwaliteitsaspecten en de NZa als toezichthouder voor de effecten voor het zorgaanbod.

Bouwmeester