Gepubliceerd: 15 januari 2014
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33168-15.html
ID: 33168-15
Origineel: 33168-2

Nr. 15 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 januari 2014

Ik heb geconstateerd dat voor het wetsvoorstel voorwaarden aan winstuitkering medisch specialistische zorg een nota van wijziging noodzakelijk is. In de aanloop naar een behandeling van een wetsvoorstel is het zo dat veldpartijen en andere betrokkenen nog eens kritisch naar een wetsvoorstel kijken. Ik ben daarop tot conclusie gekomen dat onderdelen van het wetsvoorstel nog nader moeten worden onderzocht. Hieruit kunnen een aantal wijzigingen voortvloeien, die zowel inhoudelijk als technisch van aard kunnen zijn. Het wetsvoorstel is dermate complex dat het opportuun is om het van de agenda van aanstaande donderdag te halen.

In het regeerakkoord is opgenomen dat de mogelijkheid om winst uit te keren in de medisch specialistische zorg zo zal worden ingeperkt dat het alleen interessant is voor investeerders met een langetermijnperspectief: Winstuitkering is alleen mogelijk bij surpluswinst boven 20 procent solvabiliteit en alleen bij winst uit reguliere exploitatie.

Nieuwe inzichten om dit principe nog zwaarder te verankeren, zonder de werking van dit wetsvoorstel te belemmeren, vergen nadere bestudering. Dit kan aanleiding geven tot een nota van wijziging waar momenteel aan wordt gewerkt. Hierbij moet ook worden gekeken naar de samenhang met het zorgstelsel en andere wetsvoorstellen.

Ik bied mijn excuses aan voor de late verwittiging en reken op uw steun en begrip om te zorgen dat er straks een wetsvoorstel ligt met voldoende stevige voorwaarden aan winstuitkering, maar ook met voldoende ruimte om de investeringsbereidheid van private kapitaalverschaffers in stand te houden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers