Gepubliceerd: 3 april 2012
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33127-23.html
ID: 33127-23

Nr. 23 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 3 april 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

Na artikel 3 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

Ieder persoon als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder g, onderdeel 5° en 6° die beperkingen ondervindt in zijn zelfredzaamheid en zijn maatschappelijke participatie, heeft recht op compensatie van die beperkingen door het college van burgemeester en wethouders.

Toelichting

Met dit amendement regelt de indiener dat de aanspraak op begeleiding, ondersteuning, kort verblijf, respijtzorg, mantelzorgondersteuning en huishoudelijke verzorging een gelijk recht is voor alle inwoners van Nederland. De decentralisatie van de overheidstaken rond begeleiding, ondersteuning, kort verblijf en respijtzorg mag niet gepaard gaan met het verlies van recht op zorg. De indiener herstelt met dit amendement tevens het vervallen recht op huishoudelijke verzorging.

In artikel I, onderdeel C van het wetsvoorstel (het eerste lid van artikel 4) staat dat het college van B&W voorzieningen treft ter compensatie van de beperkingen die een persoon als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder g, onderdeel 5 en 6 ondervindt in zijn zelfredzaamheid en participatie. Met het voorgestelde artikel 3a wordt gesteld dat iedereen recht heeft op compensatie. Feitelijk ontstaat er dus een zorgplicht voor het college van B&W.

Op deze wijze wordt voor inwoners in Nederland duidelijk welke taken de gemeente heeft in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Voor gemeenten is het helder wat zij moeten faciliteren. Een groot voordeel is dat het recht voor inwoners gelijk is in heel Nederland en dat voorkomen wordt dat individuele burgers juridisch zorg of ondersteuning op maat moeten afdwingen.

Leijten