Kamerstuk 33127-11

Amendement van het lid Leijten over het behouden van de term "huishoudelijke zorg" en het niet veranderen van de betekenis van "begeleiding"

Dossier: Wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning in verband met de uitbreiding van gemeentelijke taken op het terrein van de begeleiding en een gewijzigde verdeling van de bestuurlijke verantwoordelijkheid

Gepubliceerd: 29 maart 2012
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33127-11.html
ID: 33127-11

Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 29 maart 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt onderdeel A als volgt gewijzigd:

1. Het eerste onderdeel vervalt.

2. Het derde onderdeel vervalt.

II

In artikel I, onderdeel B, onder 3, wordt in de in te voegen onderdelen e en f «huishoudelijke hulp» telkens vervangen door: huishoudelijke verzorging.

III

In artikel I vervalt onderdeel G.

Toelichting

Met dit amendement draait de indiener een aantal terminologiewijzigingen uit het wetsvoorstel terug. Dit ter voorkoming van verwarring over de voorziening die een gemeente dient te verzorgen. De indiener is van mening dat met het overhevelen van een belangrijke taak, te weten de begeleiding van mensen met een beperking en/of aandoening, geen onduidelijkheid mag bestaan over of iets ondersteuning of begeleiding dient te zijn.

De indiener is van mening dat mensen in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en in de openbare geestelijke gezondheidszorg ook begeleiding moeten kunnen krijgen. Ondersteuning is in de terminologie van gezondheidszorg en welzijn iets anders dan begeleiding.

Met betrekking tot wijziging van de term huishoudelijke verzorging in huishoudelijke hulp, maakt dit de verwarring over de signaalfunctie in de huishoudelijke verzorging groter dan gewenst. In het kwaliteitsdocument, dat gesloten is tussen de thuiszorgaanbieder, gemeenten en het ministerie, staat duidelijk benoemd dat de signaleerfunctie een wezenlijk onderdeel dient te zijn van de huishoudelijke verzorging. Door de term te veranderen ontstaat er volgens de indiener onwenselijke ruimte om deze signaalfunctie ter discussie te stellen.

Leijten