Gepubliceerd: 27 juni 2012
Indiener(s): Joop Atsma (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (CDA)
Onderwerpen: bestuur waterschappen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33097-14.html
ID: 33097-14
Origineel: 33097-2

Nr. 14 DERDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 27 juni 2012

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Het opschrift komt te luiden:

Wijziging van de Waterschapswet tot het instellen van een overgangsbestuur voor op 1 januari 2013 ingestelde waterschappen en het uitstellen van de waterschapsverkiezingen van 2012.

B

De considerans komt te luiden:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is dat de zittingstermijn van de waterschapsbesturen met een half jaar wordt verlengd om een goede voorbereiding van verkiezingen mogelijk te maken;

C

Artikel I komt te luiden:

ARTIKEL I

Na artikel 173 van de Waterschapswet worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 174

  • 1. In afwijking van artikel 23 en onverminderd artikel 27 blijft het op 31 december 2012 zittende algemeen bestuur aan tot 4 juli 2013, met uitzondering van het algemeen bestuur van een waterschap dat is ingesteld bij een besluit als bedoeld in artikel 2, eerste lid, op 1 januari 2011, dat aanblijft tot 5 januari 2017.

  • 2. Onverminderd artikel 27 treden de leden van het in het eerste lid bedoelde algemeen bestuur tegelijk af met ingang van 4 juli 2013, met uitzondering van het algemeen bestuur van een waterschap dat is ingesteld bij een besluit als bedoeld in artikel 2, eerste lid, op 1 januari 2011, dat aftreedt met ingang van 5 januari 2017.

Artikel 175

  • 1. Bij een besluit tot instelling van een waterschap als bedoeld in artikel 2, eerste lid, voor 1 januari 2013 kan worden bepaald dat:

    • a. in afwijking van de artikelen 27, tweede lid, en 28 geen verkiezingen worden gehouden ten behoeve van het in te stellen waterschap;

    • b. een algemeen bestuur wordt aangesteld voor het in te stellen waterschap waarbij per categorie als bedoeld in artikel 12, tweede lid, het aantal zetels wordt vastgesteld en het totaal aantal zetels niet groter is dan 30, en

    • c. de zetels worden toegewezen ingevolge het bepaalde krachtens deze wet zoals die luidde op 13 november 2008 op grond van de uitslag van de verkiezingen die in dat jaar zijn gehouden voor de bij het besluit op te heffen waterschappen.

  • 2. Artikel 29, vierde lid, is niet van toepassing op het eindigen van de zittingsperiode van de leden van een algemeen bestuur aangesteld met toepassing van het eerste lid en het plaatsvinden van verkiezingen in het waterschap ingesteld bij een besluit, bedoeld in het eerste lid.

D

Artikel II komt te luiden:

ARTIKEL II

Deze wet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.

E

De artikelen III, IV en V vervallen.

Toelichting

Op 18 november 2011 is het wetsvoorstel tot wijziging van de Waterschapswet tot het invoeren van de verkiezing van de vertegenwoordigers voor de ingezetenen in het algemeen bestuur van het waterschap door de leden van de gemeenteraden ingediend bij de Tweede Kamer. De plenaire behandeling van dit wetsvoorstel was voorzien op 23 april 2012, maar is uitgesteld vanwege het demissionair worden van het kabinet. Hierdoor dreigen problemen te ontstaan voor de waterschappen.

Onderdeel van het wetsvoorstel was het uitstel van de verkiezingsdatum voor de waterschapsverkiezingen tot 2014, vanwege de aansluiting bij de gemeenteraadsverkiezingen. In de verwachting dat het wetsvoorstel tijdig tot wet zou worden verheven, hadden de waterschappen besloten niet met de voorbereiding te beginnen, om daarmee geen onnodige kosten te maken. Inmiddels is de resterende tijd te beperkt om nog tijdig verkiezingen te organiseren. Met name de Europese aanbesteding van het drukken van de stembescheiden en andere stappen in de procedure vergt de nodige tijd. Het is daarom noodzakelijk de verkiezingen met een half jaar uit te stellen. Deze derde nota van wijziging voorziet daarin.

De derde nota van wijziging schrapt voorts de wijzigingen van het kiesstelsel. Gezien de demissionaire status van het kabinet is dit niet het moment voor dergelijke wijzigingen. De verkiezingen in 2013 zullen dus plaatsvinden volgens de regeling die is opgenomen in de nu vigerende Waterschapswet. Indien het in een volgende kabinetsperiode wenselijk wordt geacht over te gaan tot aanpassing, is daarvoor voldoende tijd voordat de volgende verkiezingen in 2016 dienen plaats te vinden.

Ten slotte is het waterschap Scheldestromen uitgezonderd van de beoogde verkiezingen in 2013 in verband met het feit dat dit waterschap recentelijk is ingesteld op 1 januari 2011. Indien de waterschapsverkiezingen in november 2012 zouden plaatsvinden, zou het waterschap Scheldestromen op grond van artikel 29, vierde lid, van de Waterschapswet deze verkiezingen kunnen overslaan. Als vanwege de bovengenoemde omstandigheden uitstel met een half jaar geregeld wordt, zou een beroep op artikel 29, vierde lid, van het waterschap Scheldestromen onbedoeld niet meer mogelijk zijn. In Zeeland zijn in 2006, 2008 en in 2010 waterschapsverkiezingen gehouden en volgens het waterschap ontbreekt het draagvlak bij ingezetenen om bij de eerstvolgende verkiezingen een algemeen bestuur te kiezen. Vanwege de bijzondere omstandigheden en het specifieke effect voor het waterschap Scheldestromen zal dat bestuur niet aftreden in 2013, maar pas na de eerstvolgende verkiezingen. Het bestuur zal dan in totaal zes jaar zitten.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, J. J. Atsma