Gepubliceerd: 6 februari 2012
Indiener(s): Ewout Irrgang (SP)
Onderwerpen: financieel toezicht financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33058-13.html
ID: 33058-13

100,0 %
0,0 %

PVV

CU

PvdA

PvdD

SP

GL

D66

CDA

SGP

VVD


Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID IRRGANG

Ontvangen 6 februari 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, artikel 1:25d, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede «een op grond van deze wet opgedragen taak of de hun bij of krachtens deze wet gegeven bevoegdheden» vervangen door: een op grond van een wettelijk voorschrift opgedragen taak of verleende bevoegdheid.

2. In het tweede lid wordt de zinsnede «een op grond van deze wet opgedragen taak of de hun bij of krachtens deze wet gegeven bevoegdheden» vervangen door: een op grond van een wettelijk voorschrift opgedragen taak of verleende bevoegdheid.

II

Artikel II, artikel 1:13a, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede «op grond van deze wet opgedragen taak of een op grond van deze wet verleende bevoegdheid» vervangen door: op grond van een wettelijk voorschrift opgedragen taak of verleende bevoegdheid.

2. In het tweede lid wordt de zinsnede «op grond van deze wet opgedragen taak of een op grond van deze wet verleende bevoegdheid» vervangen door: op grond van een wettelijk voorschrift opgedragen taak of verleende bevoegdheid.

Toelichting

De aansprakelijkheidsbeperking voor De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten die met onderhavig wetsvoorstel wordt ingevoerd ziet alleen op het toezicht uitgeoefend in het kader van de Wet op het financieel toezicht. Het zogenaamde toezichthoudersdilemma, dat een belangrijk argument is om de aansprakelijkheidsbeperking in te voeren, geldt echter ook voor andere financiële toezichtswetgeving. Ook bij toezicht uitgeoefend in het kader van andere financiële toezichtswetgeving geldt dat het kan gaan om zeer omvangrijke schades ten gevolge van complexe gebeurtenissen. Verder is een dergelijke uitzondering internationaal niet gangbaar. Dit amendement regelt daarom dat de aansprakelijkheidsbeperking ook geldt voor andere wetten dan de Wet op het financieel toezicht.

Irrgang