Gepubliceerd: 2 februari 2012
Indiener(s): Ewout Irrgang (SP)
Onderwerpen: financieel toezicht financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33058-11.html
ID: 33058-11

41,3 %
58,7 %

PVV

PvdA

SGP

VVD

PvdD

SP

D66

CDA

GL

CU


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID IRRGANG

Ontvangen 2 februari 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel V, derde lid, wordt «het tijdstip van inwerkingtreding van dat artikel, met dien verstande dat de voor de toepassing van artikel 1:112, eerste lid, onderdeel b, in acht te nemen waarde ten hoogste 120% van de waarde op 26 oktober 2011 bedraagt» vervangen door: 26 oktober 2011.

Toelichting

Wanneer een financiële onderneming steun geniet, worden de overige delen van de beloning van bestuurders (of dagelijks beleidsbepalers indien het amendement Plasterk/Irrgang op stuk nr. XX wordt aangenomen) op de waarde gesteld die deze delen hadden op het moment, onmiddellijk voorafgaand aan de steunverlening. Voor ondernemingen die bij inwerkingtreding van deze wet steun genieten, en deze steun reeds voor 6 oktober 2011 is verleend, geldt dat de waarde van de overige delen van de beloning worden gesteld op de waarde die deze delen hebben bij inwerkingtreding. De waarde mag echter niet meer bedragen dan 120% van de waarde die deze delen op 26 oktober 2011 hadden.

Door deze overgangsregeling wordt aan financiële ondernemingen die thans steun genieten de mogelijkheid geboden om het verlies van variabele delen van de beloning te compenseren door voor inwerkingtreding van de wet de overige delen van de beloning met maximaal 20% te laten stijgen. Niet valt in te zien waarom financiële ondernemingen die thans steun genieten deze mogelijkheid moet worden geboden; (gedeeltelijke) compensatie gaat tegen de doelstelling van de wet in, namelijk een zorgvuldige besteding van staatsmiddelen en het voorkomen dat bestuurders dan wel dagelijks beleidsbepalers beloningen blijven ontvangen alsof er niets aan de hand is met de onderneming. Dit amendement regelt daarom dat de overige delen van de beloning van bestuurders dan wel dagelijks beleidsbepalers van financiële ondernemingen die bij inwerkingtreding van deze wet steun genieten die reeds voor 6 oktober 2011 is verleend na 26 oktober 2011 niet in waarde kan toenemen zolang er sprake is van steun. Reguliere stijgingen die gelden voor het gehele personeel blijven wel mogelijk (bijvoorbeeld op basis van de CAO).

Irrgang