Kamerstuk 33003-38

Amendement van het lid Bashir over het blijven gelden van een leeftijd tot 30 jaar bij de aftrek voor levensonderhoud voor zorgafhankelijke of ernstig gehandicapte kinderen

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012)

Gepubliceerd: 15 november 2011
Indiener(s): Farshad Bashir
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33003-38.html
ID: 33003-38

41,3 %
58,7 %

SP

SGP

CU

GL

D66

PvdA

VVD

CDA

PvdD

PVV


Nr. 38 AMENDEMENT VAN HET LID BASHIR

Ontvangen 15 november 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel I, onderdeel H, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

3. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking in zoverre van het eerste lid, is het eerste lid mede van toepassing op uitgaven voor levensonderhoud van zorgafhankelijke of ernstig gehandicapte kinderen die 21 jaar of ouder maar jonger dan 30 jaar zijn. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald wanneer een kind voor de toepassing van de eerste volzin als zorgafhankelijk of als ernstig gehandicapt wordt beschouwd.

  • 4. Als uitgaven als bedoeld in het derde lid worden niet aangemerkt uitgaven die op de voet van afdeling 6.6 in aanmerking worden genomen.

Toelichting

Met dit amendement wordt geregeld dat de aftrek voor levensonderhoud voor zorgafhankelijke of ernstig gehandicapte kinderen blijft gelden tot een leeftijd van 30 jaar en dus niet ingeperkt wordt. Met dit amendement wordt zo voorkomen dat een bijzonder kwetsbare groep nog eens hard getroffen wordt.

Voor de definitie van wie zorgafhankelijk of ernstig gehandicapt is, wordt aangesloten bij de bestaande definitie van artikel 20 van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001 zoals deze geldt voor de aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en de aftrek weekenduitgaven voor gehandicapten.

Door dit amendement ontstaat uiteraard geen samenloop met de weekenduitgaven voor gehandicapten. Deze samenloop is namelijk met de toevoeging van een vierde lid aan artikel 6.13 van de Wet IB 2001 uitgesloten: kosten die zonder dat vierde lid bij zowel de uitgaven voor levensonderhoud van kinderen als bij de weekenduitgaven voor gehandicapten in aanmerking zouden kunnen worden genomen, kunnen zo slechts binnen de regeling weekenduitgaven voor gehandicapten tot aftrek leiden.

De budgettaire gevolgen van de voorgestelde wijziging bedragen € 4 mln.

Bashir