Kamerstuk 33003-33

Amendement van het lid Groot over de introductie van een verzilverbare heffingskorting voor huishoudens met een gezamenlijk verzamelinkomen van niet meer dan € 20.000

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012)

Gepubliceerd: 14 november 2011
Indiener(s): Ed Groot (PvdA)
Onderwerpen: belasting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33003-33.html
ID: 33003-33

38,0 %
62,0 %

PVV

PvdA

CU

VVD

PvdD

CDA

SP

GL

D66

SGP


Nr. 33 AMENDEMENT VAN HET LID GROOT

Ontvangen 14 november 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel K, komt te luiden:

K

Artikel 8.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel d komt te luiden:

  • d. de koopkrachtcompensatiekorting;.

2. Onderdeel l vervalt.

II

In artikel I wordt na onderdeel K een onderdeel ingevoegd, luidende

Ka

Artikel 8.8 komt te luiden:

Artikel 8.8. Maximum gecombineerde heffingskorting

De gecombineerde heffingskorting bedraagt maximaal het bedrag van de gecombineerde inkomensheffing vermeerderd met de koopkrachtcompensatiekorting.

III

Artikel I, onderdeel L, onder 1, komt te luiden:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Indien de gecombineerde heffingskorting door artikel 8.8 wordt beperkt tot een bedrag beneden het niveau van 80% van de algemene heffingskorting vermeerderd met de voor de belastingplichtige geldende arbeidskorting, inkomensafhankelijke combinatiekorting, ouderschapsverlofkorting en koopkrachtcompensatiekorting (toetsniveau) wordt, indien de belastingplichtige in het kalenderjaar gedurende meer dan zes maanden dezelfde partner heeft, de gecombineerde heffingskorting daarna verhoogd tot het toetsniveau. De verhoging bedraagt echter maximaal het bedrag van de door de partner verschuldigde gecombineerde inkomensheffing vermeerderd met zijn koopkrachtcompensatiekorting en verminderd met zijn gecombineerde heffingskorting.

IV

In artikel I wordt na onderdeel O een onderdeel ingevoegd, luidende:

Oa

Na artikel 8.12 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8.13 Koopkrachtcompensatiekorting

  • 1. De koopkrachtcompensatiekorting geldt voor de belastingplichtige indien:

    • a. de belastingplichtige bij de aanvang van het kalenderjaar de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, en

    • b. het gezamenlijke bedrag van de verzamelinkomens van de belastingplichtige en zijn partner niet meer bedraagt dan € 20 000.

  • 2. De koopkrachtcompensatiekorting bedraagt € 100.

  • 3. Indien de belastingplichtige een partner heeft geldt de koopkrachtcompensatiekorting alleen voor de belastingplichtige met het hoogste verzamelinkomen. Indien het verzamelinkomen van de belastingplichtige gelijk is aan dat van zijn partner geldt de koopkrachtcompensatiekorting alleen voor de oudste belastingplichtige.

V

In artikel I, onderdeel U, wordt «8.11, tweede lid, eerste volzin, onderdeel a, 8.14a» vervangen door: 8.11, tweede lid, eerste volzin, onderdeel a, 8.13, 8.14a.

VI

In artikel XXXVIII, eerste lid, onderdeel a, wordt «N, P» vervangen door: N, Oa, P.

Toelichting

Met dit amendement wordt beoogd een verzilverbare heffingskorting te introduceren voor huishoudens met een gezamenlijk verzamelinkomen dat niet hoger is dan € 20 000, de zogenoemde koopkrachtcompensatiekorting. Onder huishouden wordt verstaan: de meerderjarige belastingplichtige en, indien van toepassing, zijn partner als bedoeld in artikel 1.2 van de Wet IB 2001. Onder gezamenlijk verzamelinkomen wordt verstaan: de som van de verzamelinkomens, bedoeld in artikel 2.18 van de Wet IB 2001, van de belastingplichtige en zijn partner. De koopkrachtcompensatiekorting bedraagt € 100 en geldt, indien de belastingplichtige een partner heeft, alleen voor de belastingplichtige met het hoogste verzamelinkomen. Indien het verzamelinkomen van de belastingplichtige gelijk is aan dat van zijn partner geldt de koopkrachtcompensatiekorting alleen voor de oudste belastingplichtige.

De bedragen, genoemd in artikel 8.13 van de Wet IB 2001, worden met ingang van 1 januari 2013 ingevolge de in dit amendement opgenomen aanpassing van artikel 10.1 van de Wet IB 2001 jaarlijks aangepast aan de inflatie. De budgettaire derving van dit amendement bedraagt € 260 mln.

Groot