Kamerstuk 33000-XV-11

Amendement van het lid Hamer over het terugdraaien van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor 2011 en 2012

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 13 december 2011
Indiener(s): Mariƫtte Hamer (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XV-11.html
ID: 33000-XV-11

38,0 %
62,0 %

SP

D66

VVD

CDA

CU

PVV

PvdD

GL

PvdA

SGP


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID HAMER

Ontvangen 13 december 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 52 Kinderopvang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 420 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement verruimt het budget voor de kinderopvangtoeslag met 420 miljoen (artikel 52). Hiermee worden de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor 2011 en 2012 teruggedraaid.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in de aanpassing van het verzamelinkomen, in die zin dat de hypotheekrenteaftrek niet langer zal meetellen voor de bepaling hiervan. Bij de toeslagen (zorg- en kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget) wordt gerekend met het zogenaamde verzamelinkomen, wat inkomen minus aftrekposten inhoudt. Eén van de aftrekposten is de hypotheekrente. Deze zal voortaan niet meer mee worden geteld. Het geeft immers geen pas dat eigenaren dit voordeel hebben boven huurders. Iemand met een modaal inkomen die een huis heeft gekocht krijgt, in de huidige situatie, meer kinderopvangtoeslag dan iemand met datzelfde modale inkomen die zijn huis huurt, puur door de hypotheekrenteaftrekpost. Dat is een volledig ongerechtvaardigd verschil.

De dekking komt derhalve uit de vermindering van de kindertoeslag voor mensen die hypotheekrenteaftrek hebben, die nu immers een lager verzamelinkomen hebben dan mensen die een huis huren en geen hypotheekrenteaftrek hebben.

Hamer