Kamerstuk 33000-XIII-193

Verslag van de economische missie naar Irak, 2 - 7 juni 2012

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 5 juli 2012
Indiener(s): Henk Bleker (staatssecretaris economische zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XIII-193.html
ID: 33000-XIII-193

Nr. 193 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2012

Met deze brief informeer ik u over de hoogambtelijke economische missie naar Irak die van 2 tot en met 7 juni jl. plaatsvond onder leiding van de plaatsvervangend Directeur Generaal Internationale Betrekkingen van mijn ministerie. In de missie reisden vertegenwoordigers van 15 Nederlandse bedrijven uit de energie-, landbouw- en watersector mee. Het verslag over de missie treft u hierbij aan1.

Aanleiding voor deze missie is mijn streven om, in het kader van mijn beleid dat gericht is op actieve economische diplomatie, het Nederlandse bedrijfsleven in Irak op goede wijze te positioneren. Irak is een snel opkomende economie met groeicijfers van rond de 10% op jaarbasis. De relatief grote Irakese gemeenschap in Nederland draagt bij aan de ruime belangstelling in ons land om zaken te doen in en met Irak. De politieke ontwikkelingen van de afgelopen jaren en het democratiseringsproces dat gaande is, maken samen met verbeteringen in de veiligheidssituatie dat zaken doen er aantrekkelijker wordt. Daartoe zijn in een economie zoals in Irak, waar de overheid een dominante rol heeft, directe contacten op dat niveau noodzakelijk.

De missie bezocht Bagdad, Basra en Erbil, en had aldaar gesprekken met vertegenwoordigers van de Irakese nationale en regionale overheid op verschillende niveau’s. Onderwerpen die onder meer besproken werden zijn het investerings- en handelsklimaat in Irak, het hervormingsproces in Irak, de bilaterale investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO) en het belastingverdrag waarover overleg met Iraakse autoriteiten gaande is. Op geslaagde wijze deden meereizende bedrijven belangrijke en nuttige contacten op met relevante Iraakse autoriteiten en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Velen zullen op korte termijn naar Irak terugkeren om opvolging aan deze contacten te geven. Ook heeft de missie kennis kunnen nemen van de implicaties voor het handels- en investeringsklimaat van het hervormingsproces en van de huidige veiligheidssituatie in de verschillende delen van Irak.

Conclusie naar aanleiding van deze missie is dat Irak – in weerwil van de fragiele politieke situatie – over veel economisch potentieel beschikt, maar dat zaken doen er een zaak van lange adem en van zorgvuldig op te bouwen persoonlijke contacten zal zijn. Hoewel de veiligheidsituatie verbetert, zullen bedrijven met het zaken doen in Irak hier terdege rekening mee moeten houden. De Iraakse autoriteiten hebben de komst van deze missie gewaardeerd.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker