Kamerstuk 33000-XIII-165

Voorhangprocedure ontwerpbesluit in verband met de overdracht van taken van de Stichting CPE naar de Stichting COKZ

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 30 januari 2012
Indiener(s): Henk Bleker (staatssecretaris economische zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XIII-165.html
ID: 33000-XIII-165

Nr. 165 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Ontvangen ter Griffie van de Tweede Kamer op 31 januari 2012. De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur kan niet eerder worden gedaan dan op 29 februari 2012.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 januari 2012

Bijgaand bied ik u aan het ontwerpbesluit1 houdende wijziging van het Landbouwkwaliteitsbesluit 2007 in verband met de overdracht van taken van de Stichting CPE naar de Stichting COKZ.

Het ontwerpbesluit draagt de taken die thans op grond van de Landbouwkwaliteitswet zijn opgedragen aan de stichting Controlebureau voor Pluimvee eieren en eiproducten (CPE) op aan de Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). Het betreft taken ter uitvoering van de Europese regelgeving in de sectoren pluimvee en eieren.

Ingevolge artikel 5 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen is voor dit besluit de voorhangprocedure van toepassing.

Het doel van het ontwerpbesluit is de blijvend goede en efficiënte uitvoering van de genoemde wettelijke taken voor de toekomst te waarborgen. Doordat het aantal bedrijven in de sectoren pluimvee en eieren en daarmee de omvang van de werkzaamheden van het CPE de afgelopen jaren is afgenomen, is ook de omvang van het apparaat van het CPE afgenomen. Een gevolg van deze afnemende omvang is een toenemende kwetsbaarheid van het CPE in organisatorische en financiële zin. Het bestuur van de Stichting CPE heeft naar aanleiding van deze ontwikkelingen aangegeven dat de goede en efficiënte uitvoering van de wettelijke taken door het CPE voor de toekomst onvoldoende kan worden gewaarborgd. Mede op advies van het CPE en met instemming van het COKZ kies ik ervoor de taken onder te brengen bij het COKZ. Deze keuze is ondermeer ingegeven door het feit dat het COKZ reeds op grond van de Landbouwkwaliteitswet als zelfstandig bestuursorgaan is belast met de uitvoering van wettelijke taken in de dierlijke sector.

Ook de taken die het CPE voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitvoert, zullen worden overgedragen aan het COKZ. Hiervoor zal de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de noodzakelijke voorzieningen treffen. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens van de sector om het aantal controleurs op één erf niet te doen toenemen.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker