Kamerstuk 33000-XIII-150

Reactie op motie Paulus Jansen/Wiegman-van Meppelen Scheppink (33000 XIII,nr. 62) over energiebesparing in de bestaande gebouwen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 15 december 2011
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XIII-150.html
ID: 33000-XIII-150

Nr. 150 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2011

Tijdens het Wetgevingsoverleg Energie op 5 december jl. is door de heer Jansen en mevrouw Wiegman een motie ingediend over energiebesparing in bestaande gebouwen (kenmerk 33 000-XIII, nr. 62). Ik heb deze motie van de Minister van EL&I ontvangen en hierbij geef ik mijn oordeel over deze motie.

De regering wordt in de motie verzocht om binnen zes maanden met nadere voorstellen te komen die de investeringen in de bestaande gebouwenvoorraad stimuleren, zoals:

  • 1. differentiatie van de onroerende zaakbelasting op basis van het energielabel;

  • 2. fiscale prikkels gericht op collectieve aanpak van het eigen woningbezit;

  • 3. gefaseerde invoering van een minimum-energielabel voor bestaande gebouwen.

Om energiebesparing in de gebouwde omgeving een impuls te geven, heb ik in februari 2011 een Plan van Aanpak Energiebesparing Gebouwde Omgeving gepresenteerd dat in maart 2011 tijdens een Algemeen Overleg in uw Kamer is behandeld. In dit Plan van Aanpak is vastgelegd welke inspanning het Kabinet zal leveren om energiebesparing in bestaande gebouwen te bevorderen. Op 28 november jl. heb ik een startschot gegeven voor 13 Green Deals en Blok voor Blok-projecten gericht op grootschalige aanpak bestaande bouw.

In het kader van het Plan van Aanpak Energiebesparing Gebouwde Omgeving wordt momenteel onder leiding van de minister van EL&I een verkenning uitgevoerd naar niet-fiscale prijsprikkels. De Kamer zal in het voorjaar 2012 geïnformeerd worden over de uitkomsten van deze verkenning.

Ook maken energiebesparende maatregelen in bestaande woningen deel uit van de Green Deals met de Provincie Overijssel en de provincie Groningen. In het kader van deze Green Deals zal worden onderzocht of een experiment met OZB-differentiatie mogelijk is. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten hiervan en ik zal uw Kamer hierover te zijner tijd informeren.

Fiscale prikkels gericht op collectieve aanpak van het eigen woningbezit zijn expliciet buiten de scope gebleven van het onderzoek naar prijsprikkels die een bijdrage kunnen leveren aan energiebesparing in de gebouwde omgeving. Het invoeren van fiscale prikkels staat op gespannen voet met de uitgangspunten van de fiscale agenda die dit voorjaar naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Een minimum-energielabel voor bestaande gebouwen kan pas worden ingevoerd als alle woningen een energielabel hebben. De Europese richtlijn brengt de verplichting met zich mee dat op transactiemomenten een energielabel beschikbaar is. Het gelabeld zijn van de totale gebouwvoorraad zal dus nog enige tijd op zich laten wachten.

Gelet op het vorenstaande, zie ik geen aanleiding om binnen zes maanden met nadere voorstellen te komen. Om die reden ontraad ik deze motie.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. P. H. Donner