Kamerstuk 33000-XIII-100

Amendement van het lid El Fassed dat o.a. beoogt geld vrij te maken voor natuur om te kunnen voldoen aan internationale doelen en verplichtingen op het gebied van natuur

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 13 december 2011
Indiener(s): Arjan El Fassed (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XIII-100.html
ID: 33000-XIII-100

41,3 %
58,7 %

CDA

SP

PvdA

PvdD

D66

CU

PVV

GL

VVD

SGP


Nr. 100 AMENDEMENT VAN HET LID EL FASSED

Ontvangen 13 december 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 18 Natuur en regio worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 150 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt geld vrij te maken voor natuur om te kunnen voldoen aan internationale doelen en verplichtingen op het gebied van natuur, en tevens geld vrij te maken ten behoeve van de toegankelijkheid, het landschap, de cultuurhistorie en recreatievoorzieningen.

In de begroting ELI wordt uitgegaan van het «Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur», waarin het Rijk het natuurbeleid overdraagt aan de provincies. De provincies worden verantwoordelijk voor het beheer van de herijkte EHS. Met de decentralisatie vermindert het Rijk zijn uitgaven voor natuur en landschap met twee derde deel. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft onderzoek gedaan naar de effecten van dit beleid. De conclusies uit dit rapport zijn dat internationale verplichtingen die voortvloeien uit onder andere de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen op de korte en middellange termijn buiten beeld raken en dat internationale doelen verder buiten bereik komen. Berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving laten zien dat een versobering van de uitvoering van beheersmaatregelen als gevolg van de bezuinigingen leidt tot een versnelde afname van natuurkwaliteit. Door de focus die de provincies moeten leggen op internationale doelen en een deel van de beheertaken uit eigen middelen moeten gaan financieren, is het aannemelijk dat de financiering van toegankelijkheid, landschap, cultuurhistorie en recreatievoorzieningen onder druk komt te staan. Een aantal provincies heeft bovendien het deelakkoord natuur afgewezen. Extra inzet van het Rijk is gewenst.

Hiertoe wordt het bedrag voor 18.4 met 150 miljoen euro verhoogd. Dekking wordt geboden via de amendementen Kamerstukken II 2011/12, 33 000 XII, nr. 91, en Kamerstukken II 2011/12, 33 000 A nr. 44.

El Fassed