Kamerstuk 33000-VIII-172

OESO rapport Equity and Quality in Education

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 10 februari 2012
Indiener(s): Marja van Bijsterveldt (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-VIII-172.html
ID: 33000-VIII-172

Nr. 172 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2012

Hierbij stuur ik u het OESO rapport Equity and Quality in Education : Supporting Disadvantaged Students and Schools. 1 Het rapport is het resultaatvan een international vergelijkend studietraject waarin Canada, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Nederland, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië en Zweden participeerden.

Het rapport gaat vergezeld van een «spotlight report» waarin uit het bovengenoemde rapport een aantal voor Nederland specifieke punten worden belicht.

Kernbegrippen in het rapport zijn «equity» en «school failure». Met equity wordt bedoeld dat kinderen die in achterstandssituaties opgroeien een zo hoog mogelijk niveau van opleiding en talentontwikkeling bereiken. School failure is van equity het spiegelbeeld, het verschijnsel dat kinderen en jongeren het niet redden in het onderwijssysteem of zelfs voortijdig uitvallen.

Kernboodschap van dit rapport is dat het zowel uit maatschappelijk als uit economisch oogpunt van groot belang is «equity» na te streven: het is van maatschappelijk belang en het vermindert kosten op terreinen als werkloosheid, laag inkomensniveau en criminaliteit. «Reducing school failure pays off», aldus de OESO.

De OESO presenteert vervolgens tien aandachtsgebieden die van belang zijn voor een effectieve aanpak van achterstanden. Daarvoor verwijs ik u naar het rapport zelf.

U ontvangt van mij uiterlijk 15 maart een beleidsreactie.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart