Gepubliceerd: 17 februari 2012
Indiener(s): Marja van Bijsterveldt (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CDA)
Onderwerpen: beroepsonderwijs onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32892-6.html
ID: 32892-6
Origineel: 32892-2

Nr. 6 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 17 februari 2012

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdeel B, komt te luiden:

B

In artikel 59 wordt «de artikelen 56 en 58, met uitzondering van artikel 58, zevende lid, onderdeel f,» vervangen door: de voorschriften gegeven bij of krachtens de artikelen 56, 58, met uitzondering van artikel 58, zevende lid, onderdeel f, en 58a.

B

In artikel V, vierde lid, wordt in het daarin voorgestelde onderdeel B «bedoeld artikel 114a» vervangen door: bedoeld in artikel 114a.

C

Artikel VI komt te luiden:

ARTIKEL VI WIJZIGINGEN IN VERBAND MET HET VOORSTEL VAN WET TOT WIJZIGING VAN ONDER MEER DE WET OP DE EXPERTISECENTRA IN VERBAND MET DE KWALITEIT VAN HET SPECIAAL EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS

1. Indien het bij koninklijke boodschap van 16 juni 2011 ingediende voorstel van wet tot wijziging van onder meer de Wet op de expertisecentra in verband met de kwaliteit van het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs (Kamerstukken II, 2010/2011, 32 812, nr. 2) tot wet is of wordt verheven, en artikel II, onderdeel A, van die wet eerder in werking is getreden of treedt dan artikel I, onderdeel A, van deze wet, wordt in artikel 59a, eerste lid, eerste volzin, van de Wet op het voortgezet onderwijs vóór «zijn» ingevoegd: en artikel 58a,.

2. Indien het bij koninklijke boodschap van 16 juni 2011 ingediende voorstel van wet tot wijziging van onder meer de Wet op de expertisecentra in verband met de kwaliteit van het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs (Kamerstukken II, 2010/2011, 32 812, nr. 2) tot wet is of wordt verheven, en artikel II, onderdeel A, van die wet later in werking treedt dan artikel I, onderdeel A, van deze wet, wordt in artikel II, onderdeel A, artikel 59a, eerste lid, eerste volzin, van die wet vóór «zijn» ingevoegd: en artikel 58a,.

Toelichting

Onderdeel A

Dit onderdeel bevat een technische actualisatie van het wetsvoorstel. Artikel VI van het oorspronkelijke wetsvoorstel bevatte een zogenoemde samenloopbepaling met het voorstel van wet tot wijziging van de Leerplichtwet 1969, de Wet educatie en beroepsonderwijs, de Wet op het onderwijstoezicht en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met onder meer het toevoegen van niet-bekostigd onderwijs aan de systematiek van het persoonsgebonden nummer en het basisregister onderwijs. Dit wetsvoorstel is inmiddels tot wet verheven en in werking getreden (Staatsblad 2011, nr. 621, respectievelijk Staatsblad 2011, nr. 634). Aan een samenloopbepaling bestaat derhalve geen behoefte meer. Het relevante deel van de samenloopbepaling – namelijk dat ziet op de situatie waarin bedoelde wet eerder in werking treedt dan onderhavig wetsvoorstel – is nu verwerkt in het nieuwe artikel I, onderdeel B.

Onderdeel B

Dit onderdeel bevat een redactionele aanpassing.

Onderdeel C

Het wetsvoorstel tot wijziging van onder meer de Wet op de expertisecentra in verband met de kwaliteit van het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs (Kamerstukken II, 2010/2011, 32 812, nr. 2) voorziet erin dat scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) zelf kunnen examineren. Daartoe worden bepaalde artikelen van de Wet op het voortgezet onderwijs van overeenkomstige toepassing verklaard op vso-scholen. Onderdeel C voorziet erin dat het door onderhavig wetsvoorstel voorgestelde artikel 58a van de Wet op het voortgezet onderwijs niet zal gelden voor vso-scholen. Artikel 58a ziet immers specifiek op samenwerking tussen onbekostigd voortgezet onderwijs en onbekostigd voortgezet algemeen volwassenen onderwijs.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart