Gepubliceerd: 4 november 2011
Indiener(s): Henk Kamp (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32878-8.html
ID: 32878-8
Origineel: 32878-2

Nr. 8 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 4 november 2011

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

Het laatste onderdeel van artikel I, onderdeel B, komt te luiden:

5. Het zevende lid komt te luiden:

7. Indien het bedrag, genoemd in artikel 12, eerste lid, wordt gewijzigd, worden de uit de toepassing van artikel 12, derde lid, met betrekking tot dat bedrag voortvloeiende bedragen door Onze Minister bekendgemaakt in de Staatscourant.

2

Artikel II wordt als volgt gewijzigd:

a

In onderdeel C komt het in te voegen nieuwe derde lid te luiden:

3. Indien een nabestaande recht heeft op een halfwezenuitkering ten aanzien van het overlijden van een van beide ouders ten behoeve van twee of meer kinderen waarvan er ten minste een woonachtig is in Nederland, een van de andere lidstaten van de Europese Unie, een andere staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte of Zwitserland, bedraagt de bruto-halfwezenuitkering het op grond van het eerste lid vastgestelde bedrag.

b

Onderdeel F komt te luiden:

F

Artikel 32 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «artikel 17, tweede of derde lid» vervangen door: artikel 17, tweede, derde of vierde lid.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

3. Indien de halfwezenuitkering met toepassing van artikel 25, tweede of vierde lid, op een lager bedrag wordt vastgesteld dan het bedrag, bedoeld in artikel 25, eerste lid, wordt de vakantie-uitkering evenredig verlaagd.

4. Indien de wezenuitkering met toepassing van artikel 29, derde lid, op een lager bedrag wordt vastgesteld dan het bedrag, bedoeld in artikel 29, eerste en tweede lid, wordt de vakantie-uitkering evenredig verlaagd.

c

In onderdeel G wordt «Zwitserland,» vervangen door: Zwitserland.

Toelichting

Onderdeel 1 en onderdeel 2 c

Beide onderdelen verbeteren een kleine technische onvolkomenheid in het ingediende wetsvoorstel. De vijfde wijzigingsopdracht van artikel I, onderdel B, was abusievelijk genummerd als tweede en na het woord «Zwitserland» stond in artikel II, onderdeel G, ten onrechte een komma.

Onderdeel 2 a

Om mogelijke verwarring te voorkomen wordt in het derde lid niet meer verwezen naar het tweede lid en de daar bedoelde landen maar worden de landen waar het derde lid op doelt opnieuw opgesomd.

Onderdeel 2 b

De bij deze nota van wijziging voorgestelde toevoeging van een derde en vierde lid aan artikel 32 van de Algemene nabestaandenwet heeft tot doel te borgen dat ook de vakantie-uitkering behorend bij de halfwezenuitkering en bij de wezenuitkering zal worden aangepast aan het kostenniveau van het land waar betrokkene woont.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H. G. J. Kamp