Kamerstuk 32878-15

Gewijzigd amendement van het lid Ulenbelt ter vervanging van nr. 14 over het ontzien van bestaande gevallen

Dossier: Wijziging van enkele socialezekerheidswetten in verband met aanpassing van de hoogte van de uitkering aan het woonland (Wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid)

Gepubliceerd: 10 november 2011
Indiener(s): Paul Ulenbelt (SP)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32878-15.html
ID: 32878-15
Origineel: 32878-14

38,0 %
62,0 %

GL

D66

PvdA

CU

PVV

CDA

PvdD

SP

SGP

VVD


Nr. 15 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ULENBELT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 14

Ontvangen 10 november 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel V komen de aanduiding «1.», het tweede lid en het derde lid te vervallen.

II

Na artikel V wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL VA OVERGANGSRECHT

Deze wet is niet van toepassing op personen die op het tijdstip van inwerkingtreding van de artikelen I of IA, of onderdelen daarvan, recht hebben op kinderbijslag, personen die op het tijdstip van inwerkingtreding van artikel II, of onderdelen daarvan, recht hebben op een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet, personen die op het tijdstip van inwerkingtreding van artikel III, of onderdelen daarvan, recht hebben op een kindgebonden budget en op personen die op het tijdstip van inwerkingtreding van artikel IV, of onderdelen daarvan, recht hebben op een uitkering op grond van artikel 62 van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.

Toelichting

Dit amendement bewerkstelligt dat de aanpassing van de uitkering aan de koopkracht van het woonland alleen van toepassing is op mensen die na inwerkingtreding van de wet voor het eerst in aanmerking komen voor de betreffende uitkering. Door het wetsvoorstel kan de uitkering, afhankelijk van het woonland, tot wel 60% dalen. Redelijkerwijs kan van mensen niet verwacht worden dat zij binnen een half jaar hun uitgaven in overeenstemming brengen met zo een drastische verlaging. Bestaande gevallen worden door dit amendement ontzien.

Ulenbelt