Kamerstuk 32862-19

Amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink over het verlagen van risicoplafonds indien maatregelen aan de zijde van de vervoerders dit mogelijk maken

Dossier: Wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en enige andere wetten in verband met de totstandkoming van een basisnet (Wet basisnet)


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK

Ontvangen 6 juni 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel B, wordt na artikel 14, tweede lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. Bij ministeriële regeling kan Onze Minister één of meer krachtens het eerste of tweede lid vastgestelde risicoplafonds verlagen, indien dit naar zijn oordeel noodzakelijk is om structurele maatregelen die vanwege het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn of worden getroffen om een overschrijding van de risicoplafonds te voorkomen, ten goede te laten komen aan het gebruik van de ruimte langs het basisnet of aan een maatschappelijk aanvaardbaar veiligheidsniveau in de nabijheid van het basisnet.

Toelichting

Dit amendement regelt dat risicoplafonds worden verlaagd indien maatregelen aan de zijde van de vervoerders dit mogelijk maken. Het is redelijk dat de vervoerssector profiteert als zij investeert in veiligheidsmaatregelen die verder gaan dan wat op basis van internationale en nationale regelgeving is vereist, maar een deel van deze veiligheidswinst dient ook ten goede te komen aan de omwonenden van de infrastructuur waarover het transport plaatsvindt. Hiermee worden tevens de mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkelingen vergroot. Daarom regelt dit amendement dat wanneer er veiligheidswinst is opnieuw de belangenafweging van artikel 12 dient plaats te vinden en dat een deel van de veiligheidswinst ten goede komt aan de belangen van artikel 12 sub b en c: ruimtegebruik langs het basisnet en verhoging van het veiligheidsniveau in de nabijheid van het basisnet.

Wiegman-Van Meppelen Scheppink