Kamerstuk 32862-18

Amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink over het regelen van de feitelijke veiligheidsgrenzen van het basisnet in een AMvB in plaats van in een ministeriële regeling

Dossier: Wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en enige andere wetten in verband met de totstandkoming van een basisnet (Wet basisnet)


Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK

Ontvangen 6 juni 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel B, wordt artikel 14 als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede «regeling van Onze Minister» vervangen door: algemene maatregel van bestuur.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen, indien dit in aanvulling op de krachtens het eerste lid vastgestelde risicoplafonds noodzakelijk geacht moet worden ter beheersing van het aandeel van het vervoer van gevaarlijke stoffen in het groepsrisico:

    • a. op of langs wegen en hoofdspoorwegen de plaats of plaatsen worden aangewezen waar het plaatsgebonden risico niet hoger is dan 10–7; of,

    • b. op of langs een hoofdspoorweg de plaats of plaatsen worden aangewezen waar het plaatsgebonden risico niet hoger is dan 10–8.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Een tijdelijke verschuiving van een plaats op grond van het eerste of tweede lid als gevolg van een wijziging van de infrastructuur kan plaatsvinden bij ministeriële regeling.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de feitelijke veiligheidsgrenzen van het basisnet worden geregeld in een algemene maatregel van bestuur in plaats van in een ministeriële regeling. Om het aantal wijzigingen te beperken is voorzien in de mogelijkheid van tijdelijke wijzigingen bij ministeriële regeling als gevolg van wijzigingen in de infrastructuur die feitelijk geen wijziging van de risicoplafonds betreffen.

Wiegman-Van Meppelen Scheppink