Kamerstuk 32855-9

Amendement van het lid Sap over het regelen dat werknemers het recht hebben op langdurend zorgverlof als zij mantelzorg verlenen aan personen die levensbedreigend ziek zijn

Dossier: Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden

Gepubliceerd: 1 oktober 2012
Indiener(s): Jolande Sap (GL)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32855-9.html
ID: 32855-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID SAP

Ontvangen 1 oktober 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel R, komt te luiden:

R

Artikel 5:9 komt te luiden:

Artikel 5:9

De werknemer heeft recht op verlof zonder behoud van loon voor de verzorging van een persoon uit diens directe omgeving, die levensbedreigend ziek is en waarbij zorgverlening rechtstreeks voortvloeit uit de sociale relatie en de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar overstijgt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat werknemers het recht hebben op langdurend zorgverlof als zij mantelzorg verlenen aan personen die levensbedreigend ziek zijn. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de definitie van mantelzorg in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dit betekent dat de kring rechthebbenden wordt uitgebreid. In onze moderne samenleving, waarin we willen zorgen voor elkaar, ook als er geen familieband is, is een inperking tot huisgenoten en eerstegraads familieleden niet houdbaar. Dit is vooral van belang voor alleenstaanden, die relatief vaker een uitgebreid vriendennetwerk onderhouden in goede en in slechte tijden.

Sap