Gepubliceerd: 29 november 2011
Indiener(s): Marja van Bijsterveldt (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CDA)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap overige vormen van onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32812-9.html
ID: 32812-9
Origineel: 32812-2

Nr. 9 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 29 november 2011

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I, onderdeel R, komt het voorgestelde artikel 41a, vijfde lid, te luiden:

5. Bij algemene maatregel van bestuur worden voorschriften over de inhoud van het ontwikkelingsperspectief vastgesteld.

B

In artikel I wordt na onderdeel X een onderdeel ingevoegd, luidende:

X1

In artikel 75, tweede lid, onderdeel h, vervalt: , niet zijnde het onderwijs bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder n.

C

Na artikel VIII wordt twee artikelen ingevoegd, luidende:

ARTIKEL VIIIA. VAVO-EXAMEN LEERLINGEN (V)SO

1. Tot aan het tijdstip van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel F, artikel 14b, kan het bevoegd gezag van een school als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de expertisecentra leerlingen van 16 jaar en ouder voor wie, in het kader van het onderwijs een deel van het schoolplan op grond van artikel 24 van de Wet op de expertisecentra wordt uitgevoerd aan een regionaal opleidingencentrum als bedoeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs, in verbinding met een opleiding voortgezet algemeen volwassenenonderwijs als bedoeld in artikel 7.3.1, eerste lid, onder a, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, in de gelegenheid stellen deel te nemen aan een examen van een opleiding voortgezet algemeen volwassenenonderwijs van het betreffende regionaal opleidingencentrum. Wat betreft leerlingen van 18 jaar en ouder, kan de eerste volzin enkel worden toegepast voor leerlingen die ononderbroken in het speciaal of voortgezet speciaal onderwijs ingeschreven zijn geweest.

2. Het bevoegd gezag van een regionaal opleidingencentrum als bedoeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs kan in afwijking van artikel 8.1.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs, in gevallen als geregeld in en met inachtneming van het eerste en derde lid, ook tot examenvoorzieningen van de instelling toelaten zij die niet als examendeelnemer aan de instelling worden ingeschreven maar zijn ingeschreven als leerling aan een school als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de expertisecentra.

3. Toepassing van het eerste lid berust op een overeenkomst, gesloten tussen het bevoegd gezag van de school, bedoeld in artikel 1 van de Wet op de expertisecentra, en het bevoegd gezag van een regionaal opleidingencentrum als bedoeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs. De overeenkomst omvat in elk geval welke begeleiding door de school aan de leerlingen wordt verzorgd ten behoeve van de deelname aan de examens.

ARTIKEL VIIIB. INVOERINGSRECHT ARTIKEL 59A WVO

Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kan voorafgaande aan het tijdstip van inwerkingtreding van artikel II, onderdeel A, een school als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de expertisecentra waar voortgezet speciaal onderwijs wordt verzorgd aanwijzen overeenkomstig artikel II, onderdeel A. Die aanwijzing heeft geen betrekking op de periode voorafgaande aan dat tijdstip, en geldt met ingang van dat tijdstip als aanwijzing op grond van artikel 59a van de Wet op het voortgezet onderwijs.

Toelichting

Deze nota van wijziging wordt ingediend mede namens de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Onderdeel A

In het onderhavige wetsvoorstel wordt de mogelijkheid geopend om bij algemene maatregel van bestuur nadere voorschriften over de inhoud van het ontwikkelingsperspectief vast te stellen (artikel I, onderdeel R, artikel 41a, vijfde lid). Signalen vanuit de politiek, onderwijsadviesorganen, de (veldcontacten van) de inspectie en het betrokken onderwijsveld wijzen er op dat behoefte is aan meer richting. Om aan die signalen tegemoet te komen, voorziet onderdeel A erin dat bij algemene maatregel van bestuur nadere voorschriften zullen worden gegeven.

Onderdeel B

Artikel I, onderdeel N, artikel 39, vierde lid, van het onderhavige wetsvoorstel voorziet erin dat leerlingen het speciaal onderwijs in ieder geval verlaten aan het einde van het schooljaar waarin zij de leeftijd van 14 jaar hebben bereikt. De leerling kan dan worden toegelaten tot het eerste leerjaar van het voortgezet speciaal onderwijs.

Op dit moment is het mogelijk dat leerlingen in de vso-leeftijd, dus ouder dan 14, op een so-school zitten. Vanaf 1 augustus 2013 is dat niet meer mogelijk en moeten de leerlingen naar een school voor vso of vo. Op dit moment zijn scholen voor meervoudig gehandicapte leerlingen uitgezonderd van de mogelijkheid om het onderwijs op een school voor so uit te breiden met vso. Onderdeel B voorziet erin dat ook scholen voor meervoudig gehandicapte leerlingen hun speciaal onderwijs kunnen uitbreiden met vso en de leerlingen binnen dezelfde school van het so kunnen overgaan naar het vso.

Onderdeel C

Artikel VIIIA

In het onderhavige wetsvoorstel wordt met artikel I, onderdeel F, artikel 14b, en artikel III, onderdeel B, de mogelijkheid geopend voor vso-leerlingen om deel te nemen aan een examen van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Bedoeling is deze route naar het vo-diploma open te stellen voor vso-leerlingen vanaf 16 jaar.

Artikel I, onderdeel F, artikel 14b, en artikel III, onderdeel B, zijn toegesneden op de voorgestelde nieuwe opzet van het voortgezet speciaal onderwijs, en hebben derhalve 1 augustus 2013 als beoogde datum van inwerkingtreding.

Onderdeel C, artikel VIIIA, strekt ertoe om vso-leerlingen zo snel mogelijk – voorafgaande aan 1 augustus 2013 – de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan een vavo-examen. Aangezien artikel I, onderdeel F, artikel 14b, en artikel III, onderdeel B, zijn toegesneden op de nieuwe opzet van het voortgezet speciaal onderwijs, is daartoe het in onderdeel C opgenomen aparte artikel VIIIA nodig.

Artikel VIIIB

Met onderhavig wetsvoorstel wordt voorgesteld dat vso-scholen een aanwijzing kunnen krijgen om zelf te mogen examineren en diplomeren (artikel II, onderdeel A). Die mogelijkheid voor vso-scholen is onderdeel van de voorgestelde nieuwe opzet van het voortgezet speciaal onderwijs. De beoogde inwerkingtredingsdatum van die mogelijkheid is derhalve 1 augustus 2013.

Als scholen evenwel pas vanaf 1 augustus 2013 een aanwijzing aan zouden kunnen vragen en kunnen krijgen, zou dat betekenen dat zij pas vanaf het schooljaar 2014/2015 het onderwijs zodanig zouden kunnen vormgeven dat zij toewerken naar examineren, bijvoorbeeld door het afnemen van de vereiste schoolexamens. De aanvraagprocedure voor zo’n aanwijzing en bijvoorbeeld het opstellen van een Programma van Toetsing en Afsluiting, het opstellen van een examenreglement en dergelijke hebben een behoorlijke doorlooptijd. Onderdeel C, artikel VIIIB, strekt ertoe om de aanvraagprocedure af te kunnen ronden voorafgaande aan 1 augustus 2013 om zo in het schooljaar 2013/2014 al de eerste schoolexamens te kunnen afnemen. De aanwijzing die voorafgaande aan 1 augustus 2013 wordt ontvangen, is overigens pas geldig met ingang van 1 augustus 2013.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart