Kamerstuk 32613-7

Nota van wijziging

Dossier: Wet stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen

Gepubliceerd: 22 april 2011
Indiener(s): Jan Kees de Jager (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen: financieel toezicht financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32613-7.html
ID: 32613-7
Origineel: 32613-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 22 april 2011

Het voorstel van wet worden als volgt gewijzigd:

Na artikel 8 wordt twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 8a

1. Onze Minister is belast met het beheer van en de zorg voor archiefbescheiden die onder Onze Minister berusten of komen te berusten en die betrekking hebben op de in artikel 2 genoemde wettelijke taak of het in artikel 3 genoemde doel.

2. De stichting administratiekantoor heeft recht op inzage in de in het eerste lid bedoelde archiefbescheiden en heeft het recht daarvan reproducties of afschriften te maken.

Artikel 8b

1. De Archiefwet 1995 is van overeenkomstige toepassing op het beheer van en het toezicht op de archiefbescheiden die onder de stichting administratiekantoor berusten.

2. Bij ontbinding van de stichting administratiekantoor wordt het beheer van en de zorg voor de archiefbescheiden van de stichting administratiekantoor overgedragen aan Onze Minister.

Toelichting

Met deze nota van wijziging worden twee artikelen ingevoegd waarin regels worden vastgelegd over het beheer van en de zorg voor archiefbescheiden die verband houden met de taak en de doelstelling van de stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (hierna: de stichting administratiekantoor).

Artikel 8a

Met het voorgestelde artikel 8a is expliciet vastgelegd dat archiefbescheiden van aangelegenheden die verband houden met de wettelijke taak en de doelstelling van de stichting administratiekantoor en die onder de Minister van Financiën berusten of komen te berusten in beheer blijven bij de Minister van Financiën.

Hiermee houdt de Minister van Financiën rechtstreeks toegang tot de archiefbescheiden van lopende aangelegenheden die op de datum van de oprichting van de stichting administratiekantoor reeds onder de Minister van Financiën berusten. Daarnaast houdt de Minister van Financiën toegang tot de archiefbescheiden die na de datum van de oprichting van de stichting administratiekantoor onder hem komen te berusten1.

Dit is onder meer van belang voor de goede uitoefening van de verantwoordelijkheden die bij de Minister van Financiën blijven, zoals het verlenen van instemming bij zwaarwegende of principiële beslissingen. Voorts is de toegang tot de archiefbescheiden van belang voor het voeren van het begrotingsbeheer door de Minister van Financiën. Verder draagt het eraan bij dat de Minister van Financiën op een correcte wijze verantwoording kan afleggen en medewerking kan verlenen aan onderzoek van de Algemene Rekenkamer en de Parlementaire Enquetecommissie Financieel Stelsel.

De hier bedoelde archiefbescheiden worden dus niet overgedragen aan de stichting administratiekantoor. Voor het werk van de stichting administratiekantoor is het evenwel van belang dat ook zij toegang heeft tot deze archiefbescheiden. Daartoe is een bepaling opgenomen in het tweede lid van artikel 8a. Over de wijze waarop aan de in dit lid omschreven rechten invulling wordt gegeven, kunnen praktische werkafspraken worden gemaakt tussen de Minister van Financiën en de stichting administratiekantoor.

Artikel 8b

Het voorgestelde artikel 8b ziet op de archiefbescheiden die na de oprichting van de stichting administratiekantoor rechtstreeks onder de stichting administratiekantoor komen te berusten.

In het eerste lid van het voorgestelde artikel 8b is vastgelegd dat de stichting administratiekantoor het archief beheert overeenkomstig de regels van de Archiefwet 1995.

Tevens is vastgelegd dat het toezicht op deze archiefbescheiden overeenkomstig de Archiefwet 1995 plaatsvindt.

Daarmee gelden voor de stichting administratiekantoor dezelfde regels als gelden voor het archief dat onder de Minister van Financiën berust. Dit is mede van belang in verband met de overdracht van deze archiefbescheiden na ontbinding van de stichtingadministratiekantoor. Deze overdracht is vastgelegd in het tweede lid van artikel 8b.

De minister van Financiën,

J. C. de Jager