Kamerstuk 32543-9

Amendement van het lid Leijten dat het CAK een baten-lastendienst in plaats van een ZBO maakt

Dossier: Wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en enkele andere wetten, in verband met de instelling van het zelfstandig bestuursorgaan CAK

Gepubliceerd: 18 mei 2011
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32543-9.html
ID: 32543-9

18,0 %
82,0 %

CU

SP

SGP

GL

D66

PvdA

VVD

PvdD

CDA

PVV


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 18 mei 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt de zinsnede «een zelfstandig bestuursorgaan CAK in te stellen» vervangen door: de wettelijke opdracht te geven het CAK de status van baten-lastendienst te verlenen.

II

In artikel I, onderdeel B, wordt artikel 48 als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede «dat rechtspersoonlijkheid bezit» vervangen door: dat ressorteert onder Onze Minister.

2. Het tweede tot en met het zesde lid worden vervangen door:

  • 2. Onze Minister geeft, samen met Onze Minister van Financiën, toepassing aan artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001, ter verlening van de status van baten-lastendienst aan het CAK.

III

In artikel I, onderdeel B, vervallen artikel 50 tot en met artikel 51d.

IV

In artikel II, komt onderdeel B als volgt te luiden:

B

In artikel 3, eerste lid, vervalt: bestuur van het.

V

In artikel IV, vervallen onderdelen B tot en met O.

VI

Artikel VI vervalt.

VII

Artikel VII vervalt.

VIII

Artikel IX vervalt.

Toelichting

Met dit amendement wordt het CAK een baten-lastendienst in plaats van een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). De indiener is van mening dat met dit amendement meer recht wordt gedaan aan het door de regering beoogde doel van het wetsvoorstel, namelijk het creëren van waarborgen voor een goede uitoefening van de publieke taken door het CAK. Om dit daadwerkelijk te kunnen waarborgen, is het noodzakelijk dat de democratische controle en de verantwoordelijkheid van de regering voor het CAK worden versterkt.

Daarnaast acht de indiener het gelet op de aard van de werkzaamheden van het CAK onnodig en onwenselijk dat het CAK een eigen rechtspersoonlijkheid en daarmee een zekere mate van onafhankelijkheid behoudt. Ook om deze reden ligt naar het oordeel van de indiener het instellen van een baten-lastendienst meer in de rede dan een zbo.

Indien dit amendement wordt aangenomen komt het opschrift te luiden: Wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en enkele andere wetten, in verband met het verlenen van de status van baten-lastendienst aan het CAK.

Leijten