Kamerstuk 32505-27

Gewijzigd amendement van de leden Braakhuis en Bashir ter vervanging van nr. 22 over het onmogelijk maken van de Edelweissroute

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2011)

Gepubliceerd: 18 november 2010
Indiener(s): Farshad Bashir , Bruno Braakhuis (GL)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32505-27.html
ID: 32505-27
Origineel: 32505-22

81,3 %
18,7 %

PVV

CU

CDA

SP

VVD

GL

SGP

PvdD

D66

PvdA


Nr. 27 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN BRAAKHUIS EN BASHIR TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 22

Ontvangen 18 november 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Aan artikel VII wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

D. Aan artikel 66 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Indien voor de erfbelasting de aangifte over een bestanddeel van het voorwerp van enige belasting dat in het buitenland wordt gehouden of is opgekomen niet, onjuist of onvolledig is gedaan, is de erfgenaam gehouden alsnog een juiste en volledige aangifte te doen zodra hij hiervan kennis neemt. In afwijking van artikel 16, vierde lid, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen vervalt in deze gevallen de bevoegdheid tot het vaststellen van een navorderingsaanslag niet.

II

Aan artikel XXVIII wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 10. In afwijking van het eerste lid treedt artikel VII, onderdeel D, in werking op 1 januari 2012.

Toelichting

Dit amendement regelt dat een erfgenaam de verplichting heeft alsnog een juiste en volledige aangifte voor de erfbelasting te doen zodra hij erachter komt dat de oorspronkelijke aangifte niet, niet juist of niet volledig gedaan is. Daarnaast wordt de navorderingstermijn onbeperkt indien te weinig belasting is geheven over een bestanddeel onderworpen aan de erfbelasting dat in het buitenland wordt gehouden of is opgekomen. Dit geldt zowel indien de erfgenaam alsnog een juiste en volledige aangifte doet, als wanneer de inspecteur eigenhandig de niet aangegeven buitenlandse bestanddelen op het spoor komt. De indieners beogen hiermee evenals met amendement 32 505, nr. 19. de zogenaamde Edelweiss constructie onmogelijk te maken. Dit amendement zorgt er namelijk voor dat ook het «uitzweten» van de verjaringstermijn niet meer mogelijk is. Bovendien kunnen nalatenschappen waarbij in de afgelopen twaalf jaar gebruik is gemaakt van de edelweissroute, of geprobeerd is gebruik te maken van deze route ter ontwijking van de erfbelasting hiermee alsnog onder de belastingplicht worden gebracht.

Braakhuis

Bashir