Kamerstuk 32500-VIII-143

Reactie op aangenomen moties bij de begroting OCW 2011

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2011

Gepubliceerd: 1 maart 2011
Indiener(s): Marja van Bijsterveldt (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-VIII-143.html
ID: 32500-VIII-143

Nr. 143 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 maart 2011

Hierbij informeer ik u, mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, over de uitvoering van de moties die zijn aangenomen bij de vaststelling van de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor het jaar 2011 (Tweede Kamer, 32 500 VIII).

32 500 VIII, nr. 14 – de motie Çelik/Voordewind over toelatingseisen in relatie tot kansen van leerlingen

«Verzoekt de regering in overleg te treden met het onderwijs om te komen tot afspraken waarbij rekening wordt gehouden met de vrijheid van scholen om redelijke toelatingseisen te stellen en de kansen van leerlingen recht wordt gedaan om eigen talenten te ontwikkelen door doorstroom van vmbo-t naar havo te borgen; verzoekt de regering voorts de Kamer hierover te informeren voor 1 maart 2011.»

Reactie

De VO-raad is in overleg getreden met het onderwijsveld over de doorstroom van vmbo naar havo, en de toelatingseisen voor havo 4 in het bijzonder. Het rapport hierover is onlangs aan uw Kamer aangeboden. Bovendien is de Inspectie van het Onderwijs gevraagd om in het tweede kwartaal van 2011 hiernaar onderzoek te verrichten. De inspectie rapporteert hierover eind 2011.

32 500 VIII, nr. 16 (gewijzigd) – de gewijzigde motie Çelik/Elias over een stofkamoperatie rondom de indicatiestelling van de zogenaamde «rugzakjes»

«Verzoekt de regering een stofkamoperatie uit te voeren om in de bureaucratie zoveel mogelijk alternatieve bezuinigingen voor passend onderwijs te vinden.»

Reactie

Uw Kamer is geïnformeerd over de uitvoering van deze motie in de brief passend onderwijs (Tweede Kamer, 31 497, nr. 31), die 31 januari jl. aan Uw Kamer is gestuurd.

32 500 VIII, nr. 19 – de motie Smits/Çelik over een pilot voor rechtstreekse rijkssubsidie aan de schoolvestiging

«Verzoekt de regering een pilot te organiseren waarin de rijksbijdrage rechtstreeks aan de schoolvestiging wordt uitgekeerd.»

Reactie

Uw Kamer wordt uiterlijk half maart 2011 geïnformeerd over de uitvoering van deze motie.

32 500 VIII, nr. 21 – de motie Ferrier c.s. over een onderzoek naar de ontwikkeling van de kosten bij extreme toe- of afname van het aantal leerlingen

«Verzoekt de regering te komen met een nader onderzoek naar de ontwikkeling van de kosten in relatie tot de omvang van de bekostiging bij extreme toe- of afname van het aantal leerlingen en de Kamer hierover te informeren in het voorjaar van 2011.»

Reactie

Uw Kamer wordt uiterlijk half maart 2011 geïnformeerd over de uitvoering van deze motie.

32 500 VIII, nr. 22 – de motie Ferrier c.s. over geïntegreerde en doelmatige zorg en ondersteuning van jeugdigen

«Verzoekt de regering in het belang van een zo veel mogelijk geïntegreerde en doelmatige zorg en ondersteuning van jeugdigen het beleid af te stemmen met de betrokken ministeries en tevens de Kamer in het voorjaar van 2011 te informeren over wat de consequenties van de korting van 300 miljoen op passend onderwijs zullen zijn, waarbij het primaire proces centraal dient te staan.»

Reactie

Uw Kamer is geïnformeerd over de uitvoering van deze motie in de brief passend onderwijs (Tweede Kamer, 31 497, nr. 31), die 31 januari jl. aan Uw Kamer is gestuurd.

32 500 VIII, nr. 25 – de motie Van der Ham c.s. over transparante en eenduidige toelatingseisen voor de havo

«Verzoekt de regering er zorg voor te dragen dat havo's transparant en eenduidig dienen te zijn in de eisen voor toelating tot hun opleiding; verzoekt de regering tevens er zorg voor te dragen dat scholen in staat worden gesteld, de doorstroom te begeleiden.»

Reactie

De VO-raad is in overleg getreden met het onderwijsveld over de doorstroom van vmbo naar havo, en de toelatingseisen voor havo 4 in het bijzonder. Het rapport hierover is onlangs aan uw Kamer aangeboden. Bovendien is de Inspectie van het Onderwijs gevraagd om in het tweede kwartaal van 2011 hiernaar onderzoek te verrichten. De inspectie rapporteert hierover eind 2011.

32 500 VIII, nr. 26 – de motie Van der Ham/Smits over een bestuurlijke aanwijzing aan zeer zwakke scholen

«Verzoekt de regering aan de Wet «Goed onderwijs, goed bestuur» de mogelijkheid toe te voegen een bestuurlijke aanwijzing te geven aan zeer zwakke scholen op basis van tekortschietende onderwijskwaliteit.»

Reactie

De Kamer wordt eind mei 2011 geïnformeerd over de uitvoering van deze motie.

32 500 VIII, nr. 30 (nader gewijzigd) – de nader gewijzigde motie Beertema/Elias over een landelijk stelsel van eindtoetsen en examens in het primair-, voortgezet- en middelbaar onderwijs

«Verzoekt de regering landelijke eindtermen in te voeren voor de kenniscomponent van vakken over de gehele breedte van het onderwijs, van primair onderwijs tot en met hbo, en die te examineren in landelijke examens, vastgesteld en gecontroleerd door onafhankelijke instituties.»

Reactie

De wijze waarop aan deze motie uitvoering wordt gegeven, wordt onder meer opgenomen in het Actieplan MBO 2011–2015 (Tweede Kamer, 31 524, nr. 88) en de aangekondigde beleidsbrieven over presteren in het po en vo.

32 500 VIII, nr. 31 – de motie Klaver c.s. over de leerling- leraarratio als bekostigingsgrondslag voor de lumpsumfinanciering

«Verzoekt de regering ervoor te zorgen dat de inspectie erop gaat toezien dat deze leerling-leraarratio ook wordt toegepast en nageleefd.»

Reactie

Uw Kamer wordt uiterlijk half maart 2011 geïnformeerd over de uitvoering van deze motie.

32 500 VIII, nr. 34 – de motie Voordewind c.s. over bezuinigingen op passend onderwijs laten neerslaan op terugdringen bureaucratie en management

«Verzoekt de regering er alles aan te doen om de bezuinigingen op passend onderwijs niet in de klas en bij de zorgleerlingen terecht te laten komen.»

Reactie

Uw Kamer is geïnformeerd over de uitvoering van deze motie in de brief passend onderwijs (Tweede Kamer, 31 497, nr. 31), die 31 januari jl. aan Uw Kamer is gestuurd.

32 500 VIII, nr. 35 – de motie Voordewind/Ferrier over oplossingen gericht op het opvangen van de gevolgen van krimp

«Verzoekt de regering om onderzoek te doen naar oplossingen die zich richten op het opvangen van de gevolgen van krimp in het onderwijs, in het bijzonder gericht op de instandhouding van de kwaliteit van het onderwijs in de krimpregio's, financiële instandhouding na terugval in bekostiging en leegstand binnen de schoolgebouwen.»

Reactie

Uw Kamer wordt uiterlijk half maart 2011 geïnformeerd over de uitvoering van deze motie.

32 500 VIII, nr. 39 (gewijzigd, was nr. 37) – de gewijzigde motie Dijkgraaf/Van der Ham over de lat hoger leggen voor het onderdeel spelling

«Verzoekt de regering voor het onderdeel spelling in het referentiekader de lat hoger te leggen.»

Reactie

Uw Kamer is geïnformeerd over de uitvoering van deze motie in de brief van 8 december 2010 (Tweede Kamer, 31 332, nr. 15).

32 500 VIII, nr. 60 – motie Jadnanansing c.s. over studiekeuzegesprekken

«Verzoekt de regering met de instellingen voor hoger onderwijs in overleg te treden om het studiekeuzegesprek aan de start van de studie standaard in te voeren en regelmatig te laten plaatsvinden in de verdere studieloopbaan.»

Reactie

De uitwerking van invoering studiekeuzegesprekken zal in juni 2011 in de Strategische Agenda voor het Hoger Onderwijs en Onderzoek worden opgenomen.

32 500 VIII, nr. 61 – motie Lucas-Smeerdijk/De Rouwe over scholarships

«Verzoekt de regering een gesprek aan te gaan met de verschillende stakeholders, zoals MKB-Nederland, VNO-NCW, LSVb, ISO, HBO-raad en VSNU, om de mogelijkheden voor scholarships nader te onderzoeken en te stimuleren en de Kamer hierover te informeren.

Reactie

De staatssecretaris zal een gesprek voeren met studentenorganisaties, universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven over de scholarships. De Kamer zal voor het zomerreces over de uitkomsten van deze gesprekken worden geïnformeerd.

32 500 VIII, nr. 65 – motie De Rouwe/Lucas-Smeerdijk over private investeringen in onderwijshuisvesting

«Verzoekt de regering private investeringen in onderwijshuisvesting te stimuleren en de drempels die er zijn zo veel als mogelijk weg te halen.»

Reactie

De Kamer ontvangt in maart 2011 een brief hierover.

32 500 VIII, nr. 66 – motie De Rouwe/Lucas-Smeerdijk over transparant maken en monitoren van het aantal contacturen bij instellingen

«Verzoekt de regering ervoor zorg te dragen dat het aantal contacturen van de instelling, gemiddeld en per studie, transparant gemaakt wordt en het aantal contacturen te monitoren in het kader van meerjarenafspraken over kwaliteit.»

Reactie

Er loopt momenteel een inspectieonderzoek naar contacturen. Dit onderzoek zal in het eerste kwartaal 2011 worden afgerond. In het kader van de meerjarenafspraken zullen hierover afspraken gemaakt worden met de instellingen. Tenslotte zal er overleg plaatsvinden met Studiekeuze 123 over mogelijkheden om contacturen per opleiding transparant te maken.

32 500 VIII, nr. 68 – motie Van der Ham/Klaver over de opbrengsten van internationale studenten in het Nederlandse hoger onderwijs

«Verzoekt de regering de opbrengsten van internationale studenten in het Nederlandse hoger onderwijs in kaart te brengen en zo nodig met voorstellen te komen om het aantrekken van internationale studenten verder te bevorderen.»

Reactie

Voor 30 juni 2011 ontvangt de Kamer een brief over de uitvoering van deze motie.

32 500 VIII, nr. 69 – motie Beertema/Van Dijk over ingrijpen bij financieel wanbeleid

«Verzoekt de regering een voorstel te doen om de bevoegdheid te krijgen om in te grijpen in de financiële kaders van instellingen in het hoger onderwijs als daar sprake is van financieel wanbeleid.»

Reactie

Dit wordt meegenomen in de beleidsreactie op het inspectierapport naar aanleiding van het landelijk onderzoek naar alternatieve afstudeertrajecten in het hoger onderwijs. Het inspectierapport is in april 2011 beschikbaar.

32 500 VIII, nr. 72 – motie Dijkgraaf over uitstel van studies

«Verzoekt de regering de perverse prikkel die het uitstellen van studies stimuleert ongedaan te maken.»

Reactie

Dit betreft de collegegeldsystematiek en tweede studies. De Kamer ontvangt in maart 2011 een brief over de uitvoering van deze motie.

32 500 VIII, nr. 84 – motie Lucas-Smeerdijk over onderzoeksbekostiging

«Verzoekt de regering de VSNU op te roepen om in het voorjaar van 2011 met een gedragen voorstel te komen voor een meer evenwichtige verdeling van de onderzoeksbekostiging tussen de universiteiten, binnen de vaste voet onderzoek van de lumpsumvergoeding van het wetenschappelijk onderwijs, en de Kamer hierover te informeren.»

Reactie

De oproep aan de VSNU wordt geagendeerd voor bestuurlijk overleg met VSNU. De verwachting is de Kamer over het antwoord van de VSNU in mei te kunnen berichten. Daarmee is de motie dan uitgevoerd.

32 500 XIII, nr. 86 – motie Snijder-Hazelhoff/Koopmans over het archeologiebeleid

«Verzoekt de regering, voor 1 juli 2011 met voorstellen te komen die leiden tot een forse reductie van de kosten voor archeologisch onderzoek door de nationale kop te verwijderen».

Reactie

De motie wordt meegenomen in de lopende evaluatie van het archeologiebeleid. Het evaluatieonderzoek wordt in juni afgerond waarna er samen met de bestuurlijke partners en sector een beleidsreactie geformuleerd zal worden. De kamer wordt in oktober 2011 hierover nader bericht.

32 500 VIII, nr. 91 – motie Klijnsma over het Leerorkest

«Verzoekt de regering het initiatief van het Leerorkest uit te dragen zodat dit navolging krijgt in andere gemeenten en wijken in Nederland.»

Reactie

Het Leerorkest wordt ondersteund via het Fonds Cultuurparticipatie. Ik zal in gesprek gaan met het Fonds over hoe ik, in samenwerking met het fonds, invulling aan de motie kan geven.

32 500 VIII, nr. 92 – motie Van Dijk c.s. over ontzien van bibliotheken bij de bezuinigingen.

«Verzoekt de regering in overleg te gaan met de VNG met als inzet dat bibliotheken zo veel mogelijk worden ontzien bij de bezuinigingen.»

Reactie

De motie wordt gezien als ondersteuning van (voortgezet) beleid en zal worden uitgevoerd. Het thema (bibliotheken zoveel mogelijk ontzien bij bezuinigingen cultuur) komt dit najaar op de agenda van het overleg met IPO en VNG, eerst ambtelijk daarna bestuurlijk. In lijn met de afspraken die gemaakt zijn in het Bibliotheekcharter 2010–2012, zullen de bestuurlijke partners worden opgeroepen tot een blijvend commitment ten aanzien van de bibliotheekvernieuwing.

32 500 VIII, nr. 99 – motie Van Dam over de publieke omroep

«Verzoekt de regering bij de uitwerking van de bezuinigingen en de hervorming van het bestel uit te gaan van een publieke omroep die met een breed aanbod het bereiken van een breed publiek nastreeft.»

Reactie

Het kabinet onderschrijft het belang van een brede publieke omroep. In het Regeerakkoord is dat als volgt verwoord: «De publieke omroep heeft als opdracht dat er een kwalitatief hoogwaardig programma-aanbod is voor een breed publiek.» Deze motie zie ik als ondersteuning van het kabinetsbeleid. Ik zal de motie dan ook betrekken bij de nadere uitwerking van het onderdeel media uit het regeerakkoord, waarover ik de Tweede Kamer voor de zomer per brief zal informeren.

32 500, VIII, nr. 105 – motie Van der Ham/Voordewind over lokale en regionale overheden

«Verzoekt de regering bij lokale en provinciale overheden erop aan te dringen binnen een jaar aan de afspraken te voldoen.»

Reactie

Lokale en regionale omroepen vallen primair onder de verantwoordelijkheid van respectievelijk gemeenten en provincies. Zij zijn verantwoordelijk voor de financiering van de omroepen. Daarbij moeten gemeenten en provincies zich houden aan de verplichtingen uit de Mediawet. Ik zal de oproep van de Kamer aan de orde stellen in mijn regulier overleg met de VNG en het IPO en hen vragen gemeenten en provincies op hun verantwoordelijkheden voor de financiering van lokale en regionale omroepen te wijzen.

32 500, VIII, nr. 112– motie Dijkgraaf over een onafhankelijke klachtenfunctie

«Verzoekt de regering in gesprek te gaan met commerciële omroepen met het oog op de vorming van een onafhankelijke klachtenfunctie.»

Reactie

Commerciële omroepen hebben gedragscodes waarin zij ondermeer hebben vastgelegd hoe en waar kijkers met klachten en opmerkingen terecht kunnen. Zo hebben RTL en MTV Networks een aparte website en telefonische klachtenlijn. SBS heeft speciale e-mailadressen voor klachten en spant zich in om binnen twee dagen op klachten van kijkers te reageren. Verder is er een aantal algemene instanties waar mediagebruikers terecht kunnen met klachten. Voor klachten op het terrein van reclames, journalistiek en van bescherming minderjarigen zijn er respectievelijk de Stichting Reclamecode, de Raad voor de Journalistiek en het NICAM. Ter uitvoering van de motie ga ik met de commerciële omroepen overleggen over de mogelijkheden om de bestaande voorzieningen om te vormen naar een onafhankelijke klachtenfunctie. Over de resultaten van dit gesprek informeer ik uw Kamer uiterlijk bij de mediabegroting 2012 (november 2011).

32 500, VIII, nr. 127 – motie Van der Ham over de Wereldomroep

«Verzoekt de regering te onderzoeken welke functies van de Wereldomroep behouden dienen te blijven; en daarbij te bezien of en hoe de functies van de Wereldomroep onder zijn te brengen bij andere, bestaande organisaties».

Reactie

Op de navolgende wijze zal uitvoering worden gegeven aan de motie. De regering onderzoekt de komende maanden of en, zo ja, hoe de kernfuncties van de Wereldomroep behouden worden en daarbij te bezien of en, zo ja, op welke wijze zij geheel of gedeeltelijk onder te brengen zijn bij andere, bestaande organisaties. Voor de zomer van 2011 zal de regering de Kamer informeren over de wijze waarop de Wereldomroep en zijn takenpakket zal worden vormgegeven.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart